«ΙΡΑΝΟΡΑΜΑ» – Τεύχος 2ο

0

Τίτλος: «ΙΡΑΝΟΡΑΜΑ»

Τεύχος 2ο

Είδος: Περιοδικό

Ψηφιακή Έκδοση

Άδεια διανομής: Ελεύθερη διάθεση

Σελίδες: 38

Έτος έκδοσης: 2022

 

 

✔ Κατεβάστε το e-book:

  PDF    Διαβάστε

 

✔ Περιγραφή:

Το ταξίδι μας στο Ιράν συνεχίζεται στο δεύτερο τεύχος του «Ιρανόραμα», όπου διαβάζουμε για νέους ταξιδιωτικούς προορισμούς, νέα έθιμα και παραδόσεις της ιρανικής ζωής, προσωπικότητες, μουσική ιστορία και είδη χειροτεχνίας.

Σ’ αυτό το τεύχος (αρχίζουμε να) εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στον πολιτισμό και τη γεωγραφία του Ιράν, βάζοντας/συμπληρώνοντας (μερικά ακόμη) τα κομμάτια στο/του παζλ που συνθέτουν αυτή την απέραντη και ιστορικά πλούσια χώρα της Μέσης Ανατολής. Πρώτος μας σταθμός, η πόλη της Ταυρίδας ή Ταμπρίζ στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, με το ιστορικό της παζάρι, τα τζαμιά της και την πλούσια περσική-αζερική της παράδοση. Στην επόμενη ενότητα, μαθαίνουμε για τα έθιμα και τις τελετουργίες του παραδοσιακού γάμου στο Ιράν και τα στάδια με τα οποία τελείται στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Συνεχίζουμε με την Tορετική, μια μορφή καλλιτεχνικής κατεργασίας μετάλλων, με αρχέγονες ρίζες. Παρέα με τους τεχνίτες της, μαθαίνουμε τα μυστικά και την ιστορία της αρχαίας αυτής τέχνης. Παρακάτω, στο αφιέρωμά μας στην ιρανική μουσική, αναλύουμε τον ρόλο που έπαιξαν οι αυλές στην καθιέρωση και τη διάδοση της μουσικής, των οργανοπαικτών και των τραγουδιστών στα μέρη που εκτεινόταν η αυτοκρατορία, ενώ εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας για το sornā, παραδοσιακό, αερόφωνο, περσικό όργανο. Παράλληλα, μιλάμε για την Πράξη Δωρεάς του Rab’ i-Rashidi, ένα χειρόγραφο του 13ου αιώνα, που προστέθηκε στο μητρώο της Μνήμης του Κόσμου της UNESCO και αποτελεί Άυλη Πολιτισμική Κληρονομιά του Ιράν.

Παραμένουμε στην Ταμπρίζ και επισκεπτόμαστε το Μουσείο Κατζάρων που στεγάζεται σε ένα ιστορικό αρχοντικό. Τέλος, διαβάζουμε για τη ζωή και το έργο του Σαχριάρ, ενός διάσημου Ιρανού ποιητή που μας χάρισε ποιήματά του στην περσική και την αζερική γλώσσα, και που προς τιμήν του θεσπίστηκε και η «Ημέρα Περσικής Ποίησης και Λογοτεχνίας».

 

[ Πηγή: www.iranorama.gr ]

 

Comments are closed.