✩ Απελευθερώνοντας τη δύναμη της κοινής χρήσης για όλους: Η γέννηση και η άνοδος των Creative Commons

0

Η αντιγραφή βρίσκεται στην καρδιά του Διαδικτύου. Καθώς τα ψηφιακά δεδομένα μεταφέρονται από τοποθεσία σε τοποθεσία, αντίγραφά τους δημιουργούνται στη διασταύρωση των δικτύων που αποτελούν το Διαδίκτυο. Η πνευματική ιδιοκτησία, από την άλλη πλευρά, έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει κάθε αντίγραφο ενός δημιουργικού έργου, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών έργων. Αυτή η εγγενής αντίφαση προκαλεί συνεχή προβλήματα στους χρήστες, τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις.

 

 

Εκτός από την αυτόματη αντιγραφή που πραγματοποιείται δισεκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο στο Διαδίκτυο, υπάρχει επίσης μια πιο σκόπιμη αντιγραφή που συμβαίνει όταν οι άνθρωποι μοιράζονται ελεύθερα ψηφιακά αρχεία. Και πάλι, αυτό το μοίρασμα βρίσκεται στην καρδιά του Διαδικτύου και της κουλτούρας του. Τις πρώτες μέρες, αυτό ήταν αδιαμφισβήτητο. Αλλά σήμερα η βιομηχανία πνευματικών δικαιωμάτων επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει την κοινή χρήση ως παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και να την καταστήσει παράνομη.

Αυτό που αγνοεί αυτή η άποψη είναι η τεράστια δύναμη της κοινής χρήσης, και τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που απορρέουν από αυτήν. Η σαφέστερη απόδειξη αυτού του γεγονότος έρχεται με τη μορφή λογισμικού ανοιχτού κώδικα, και του ελεύθερου λογισμικού – πο ονομάστηκε επειδή είναι ελεύθερα διαθέσιμο και έχει σχεδιαστεί για να προάγει την ελευθερία των χρηστών. Παρόλο που πολλοί άνθρωποι μπορεί να αγνοούν την ύπαρξή του, οδηγεί πλέον τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολογιστών του κόσμου.

Το μεγαλύτερο μέρος του Διαδικτύου λειτουργεί με λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Κάθε υπερυπολογιστής στην λίστα των κορυφαίων 500 υπολογιστών του κόσμου χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα Linux . Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το Linux τροφοδοτεί επίσης κάθε τηλέφωνο Android, τα οποία αντιπροσωπεύουν μαζί το 85% της παγκόσμιας αγοράς smartphone . Και παρόλο που ο ανοιχτός κώδικας μπορεί να μεταφορτωθεί και να χρησιμοποιηθεί χωρίς καμία επιβάρυνση, φέρνει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Μια πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπίστωσε ότι οι εταιρείες που βρίσκονται στην ΕΕ επένδυσαν περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα το 2018, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τον αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία μεταξύ 65 και 95 δισεκατομμυρίων ευρώ .

Καθώς η δύναμη του ανοιχτού κώδικα στον τομέα της πληροφορικής έγινε εμφανής στα τέλη του 1990, οι άνθρωποι ήθελαν φυσικά να εφαρμόσουν τις γνώσεις και τις δυνατότητές του στον ευρύτερο κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας. Κεντρικό στοιχείο για την επιτυχία του ανοιχτού κώδικα ήταν η κατάρτιση μιας νέας άδειας που έδινε ρητά την άδεια σε άλλους χρήστες να χρησιμοποιούν ελεύθερα και να επαναχρησιμοποιούν υλικό που κυκλοφόρησε βάσει αυτού. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα κλασικά πνευματικά δικαιώματα, τα οποία επιδιώκουν να απαγορεύσουν στους ανθρώπους να κάνουν ακριβώς αυτό. Η νέα άδεια ονομάστηκε GNU General Public License (GNU GPL)

Η GNU GPL σχεδιάστηκε ειδικά για κώδικα υπολογιστών. Για να εφαρμοστεί η προσέγγισή της σε πράγματα όπως κείμενο, εικόνες, μουσική κ.λπ. απαιτείται νέα άδεια. Το πρώτο άτομο που δημιούργησε μια ανοικτή άδεια χρήσης λογισμικού ήταν ο David Wiley , με την άδεια OpenContent . Μια τροποποιημένη έκδοση που ονομάζεται Άδεια Ανοικτής Δημοσίευσης , που σχεδιάστηκε ειδικά για διαδικτυακές εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών, κυκλοφόρησε το 1999. Αν και η εμφάνιση αυτής της άδειας εμπνευσμένης από την GNU GPL οδήγησε σε ελεύθερη κυκλοφορία περισσότερου υλικού, υπήρχαν διάφορα προβλήματα και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως βασική επιλογή. Ευτυχώς, μια ομάδα δικηγόρων στα τέλη της δεκαετίας του 1990 είχε ενδιαφερθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προέκυψαν με την εφαρμογή των πνευματικών δικαιωμάτων του 18ου αιώνα στον ψηφιακό κόσμο.

Ο γνωστός ακαδημαϊκός και δικηγόρος Λόρενς Λέσιγκ ηγήθηκε του έργου. Η πρώτη προσπάθεια για λύση ήταν η δημιουργία του Copyright’s Commons το 1999, «ένας συνασπισμός αφιερωμένος στην προώθηση της δημόσιας διαθεσιμότητας της λογοτεχνίας, της τέχνης, της μουσικής και των κινηματογραφικών ταινιών». Το κύριο όργανο του ήταν η χρήση των λεγόμενων counter-copyrights , τα οποία «αφαιρούν την αποκλειστικότητα που παρέχει ένα πνευματικό δικαίωμα και επιτρέπει σε άλλους να χρησιμοποιούν τη δουλειά σας ως πηγή ή θεμέλιο για τις δικές τους δημιουργικές ιδέες. Η πρωτοβουλία κατά των πνευματικών δικαιωμάτων είναι ανάλογη με την ιδέα του ανοιχτού κώδικα στο πλαίσιο του λογισμικού.

Αυτές οι αρχικές προσπάθειες για την έναρξη μιας αντίστροφης κίνησης απέτυχαν να απογειωθούν. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου, πιο φιλόδοξου οργανισμού από τον Lessig και τους συναδέλφους του, που ονομάζεται Creative Commons , το 2001. Τον Δεκέμβριο του 2002, τα Creative Commons κυκλοφόρησαν το πρώτο της σύνολο αδειών πνευματικής ιδιοκτησίας, εμπνευσμένο από την GNU GPL, αλλά πρόσφεραν ένα ευρύτερο φάσμα επιλογών στους δημιουργούς όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα έργα τους. Όπως εξηγεί η σελίδα ιστορικού των Creative Commons :

Όπως το ελεύθερο λογισμικό και οι κινήσεις ανοιχτού κώδικα, οι σκοποί μας έχουν σαν στόχο την συνεργασία και την κοινότητα, αλλά τα μέσα μας είναι εθελοντικά και ελευθεριακά. Δουλεύουμε για να προσφέρουμε στους δημιουργούς τον καλύτερο τρόπο και των δύο κόσμων για την προστασία των έργων τους, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα ορισμένες χρήσεις τους-για να δηλώσουμε ότι «διατηρούνται ορισμένα δικαιώματα».

Έτσι, ένας ενιαίος στόχος ενώνει τα τρέχοντα και τα μελλοντικά έργα των Creative Commons: τη δημιουργία ενός επιπέδου λογικών, ευέλικτων πνευματικών δικαιωμάτων έναντι των όλο και πιο περιοριστικών κανόνων.

Σήμερα, οι άδειες Creative Commons έχουν γίνει η κύρια εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά, περιοριστικά πνευματικά δικαιώματα. Στην πορεία, έχουν εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους να κυκλοφορήσουν το έργο τους υπό μια άδεια, αυξάνοντας το κοινό τους και εμπλουτίζοντας τον κόσμο. Σύμφωνα με την αρχική σελίδα του οργανισμού, πάνω από δύο δισεκατομμύρια έργα έχουν κυκλοφορήσει τώρα με μία από τις άδειες Creative Commons .

 

Πηγή άρθρου: [ https://creativecommons.ellak.gr  |  https://walledculture.org  ]

 

Comments are closed.