«ΙΡΑΝΟΡΑΜΑ» – Τεύχος 3ο

0

Τίτλος: «ΙΡΑΝΟΡΑΜΑ»

Τεύχος 3ο

Είδος: Περιοδικό

Ψηφιακή Έκδοση

Άδεια διανομής: Ελεύθερη διάθεση

Σελίδες: 36

Έτος έκδοσης: 2022

 

 

✔ Κατεβάστε το e-book:

  PDF    Διαβάστε

 

✔ Περιγραφή:

Στο τρίτο τεύχος του «Ιρανόραμα», ταξιδεύουμε στην πόλη Σιράζ, την πόλη της ποίησης, του κρασιού και των λουλουδιών, όπου περιπλανώμαστε ανάμεσα στα πολυάριθμα αξιοθέατά της, διαβάζουμε για σπουδαία είδη χειροτεχνίας και κεραμικής που αποτελούν σήμα κατατεθέν της πόλης αυτής αλλά και ολόκληρης της επαρχίας Φαρς, καθώς και για έναν από τους επιδραστικότερους ανθρώπους των περσικών γραμμάτων.

Η όμορφη και ιστορική πόλη Σιράζ, η πρωτεύουσα της επαρχίας Φαρς, νοτιοδυτικά της χώρας, η γενέτειρα των ποιητών Σααντί και Χαφέζ και πρώην πρωτεύουσα του Ιράν, τελευταία φορά επί της ηγεμονίας του Καρίμ Xαν Ζαντ, συστήνεται μέσα από τα ιστορικά αξιοθέατά της, το ξακουστό παζάρι της, τους κήπους της που αναδύουν αρώματα από πορτοκαλιές και κυπαρίσσια, τα μαυσωλεία σημαντικών αντρών που έζησαν και μεσουράνησαν στην πόλη, τα όμορφα αρχοντικά και τα μουσεία της.

Παρακάτω, μαθαίνουμε για το έθιμο Sinehzani, μια δημόσια τελετή πένθους των Σιιτών μουσουλμάνων, που βγαίνουν στους δρόμους χτυπώντας τα στήθη τους, σε ανάμνηση του μαρτυρίου του Ιμάμη Χουσεΐν κατά τη μάχη της Καρμπάλα.

Παραμένουμε στη Σιράζ και μαθαίνουμε για την τεχνοτροπία Haft Rang (επτά χρώματα), την παραδοσιακή τέχνη κατασκευής πλακιδίων που κοσμούν τα πιο σημαντικά θρησκευτικά και κοσμικά αξιοθέατα της πόλης. Μαζί ανακαλύπτουμε και την παραδοσιακή τέχνη της ταπητουργίας στο Φαρς, που έχει διαδώσει στον κόσμο το Χαλί Φαρς, στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιράν, καθώς και το περσικό μουσικό όργανο dohol, που συνοδεύει επίσημες γιορτές και τελετές πένθους των Ιρανών.

Στη Σιράζ θα επισκεφτούμε και το μουσείο Παρς, όπου φυλλάσσεται ό,τι έχει διασωθεί από τα λείψανα του Καρίμ Χαν Ζαντ, ιδρυτή της δυναστείας των Ζαντ, που ανέλαβε την εξουσία στο Ιράν το 1751 μ.Χ. και επέλεξε την πόλη Σιράζ ως πρωτεύουσά του. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε αναφορά στον μεγάλο ποιητή Σααντί, που συνέθεσε γκαζάλ αλλά και πρόζα στα περσικά, και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους της ηθικής σκέψης για το Ιράν.

 

[ Πηγή: www.iranorama.gr ]

 

Comments are closed.