«Θέατρο-Λόγος» – Περιοδική έκδοση για το Θέατρο: Τέχνη και Έρευνα (Τεύχος 3ο)

0

Τίτλος: «Θέατρο-Λόγος» (Τεύχος 3ο)

Περιοδική έκδοση για το Θέατρο: Τέχνη και Έρευνα

Έκδοση: Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων

Άδεια διανομής: Creative Commons BY (Αναφορά δημιουργού)

ISSN: 2945-0144

Σελίδες: 106

Έτος έκδοσης: Νοέμβριος 2023

 

✔ Κατεβάστε το e-book:

  PDF    Διαβάστε

 

✔ Περιγραφή:

Το 3ο τεύχος του περιοδικού Θέατρο-Λόγος έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που το κίνημα των εργαζομένων στην τέχνη έχει παρέλθει, έχουν μεσολαβήσει οι εθνικές και δημοτικές εκλογές και η καλλιτεχνική ζωή της χώρας μοιάζει να έχει μπει ξανά στους συνηθισμένους της ρυθμούς.

Παρόλα ταύτα, η ηχώ του πολέμου φτάνει στ’ αυτιά μας, μπαίνει από το ραδιόφωνο, αναπαρίσταται στις σκηνές μας, φωτογραφίζεται στις εφημερίδες μας. Αναμένουμε να δούμε το επόμενο διάστημα πώς η θεατρική παραγωγή θα ανταποκριθεί στη ζωή που χάνει το νόημά της μέσα στον πόλεμο, την προσφυγιά και τη φτώχεια.

Ωστόσο, στο 3ο τεύχος του Θέατρο-Λόγου -για το οποίο η συντακτική ομάδα εργάστηκε με μεράκι, αφιερώνοντας εθελοντικά τον χρόνο της όλο το καλοκαίρι και όλο το φθινόπωρο- θα γίνουμε κοινωνοί του λαϊκού θεάτρου, θα ταξιδέψουμε στο αρχαίο θέατρο, θα σταθούμε στα ζητήματα φύλου και θα εξετάσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική.

Αρχικά, θα διαβάσουμε για την φροϋδική Ηλέκτρα, εκεί που ο μύθος ερμηνεύει τη συμπεριφορά, θα δούμε τα μυστήρια της Ελευσίνας, πατρίδας του Αισχύλου και πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης και θα ανακαλύψουμε το αρχαίο θέατρο Λευκάδας. Κατόπιν, θα περάσουμε στον Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν του Ίψεν που επανεκδόθηκε σε καινούργια μετάφραση, ενώ, παράλληλα, θα χρησιμοποιήσουμε το εφαρμοσμένο θέατρο με τους/τις εκπαιδευτικούς. Θα εξετάσουμε τις έμφυλες ταυτότητες στο έργο Γυναίκα και Λύκος και θα αναρωτηθούμε ποια είναι η τύχη της χοντρούλας. Τέλος, θα αναλογιστούμε τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή πολιτιστική πολιτική λίγο πριν τις ευρωεκλογές και το τέλος θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αντίστοιχα, στο κεντρικό αφιέρωμα «Το λαϊκό θέατρο στην Ελλάδα και στις ελληνόφωνες περιοχές» θα ξεκινήσουμε από το λαϊκό πειραματικό θέατρο, τα έργα του Μπρεχτ και τις σκηνοθεσίες του Τριβιζά. Στη συνέχεια θα αναζητήσουμε τον λαϊκό ηθοποιό στον παραμυθά και θα μοιραστούμε τις εμπειρίες από αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών. Κλείνοντας το αφιέρωμα, θα ακούσουμε τις σκέψεις ενός καραγκιοζοπαίχτη ανάμεσα στις σκιές και θα δούμε τις περίτεχνες κούκλες που ζωντανεύουν και εμψυχώνουν τις λαϊκές αφηγήσεις.

 

[ Πηγή: www.pesyth.com ]

 

Comments are closed.