«Θέατρο-Λόγος» – Περιοδική έκδοση για το Θέατρο: Τέχνη και Έρευνα (Τεύχος 2ο)

0

Τίτλος: «Θέατρο-Λόγος» (Τεύχος 2ο)

Περιοδική έκδοση για το Θέατρο: Τέχνη και Έρευνα

Έκδοση: Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων

Άδεια διανομής: Creative Commons BY (Αναφορά δημιουργού)

ISSN: 2945-0144

Σελίδες: 121

Έτος έκδοσης: Ιούνιος 2023

 

✔ Κατεβάστε το e-book:

  PDF    Διαβάστε

 

✔ Περιγραφή:

Αυτό το ταξίδι που ξεκίνησε με κάποιες σκόρπιες ιδέες πλέον έχει λάβει υλική υπόσταση και το περιοδικού του Πανελληνίου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων έχει ήδη τους αναγνώστες του. Η ανταπόκριση στο πρώτο τεύχος ήταν μεγάλη με πάνω από χίλιους αναγνώστες μόλις την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας της ψηφιακής μας έκδοσης. Αυτό το γεγονός απηχεί την ανάγκη να επικοινωνήσουμε και να μοιραστούμε αλλά την ίδια στιγμή όλοι εμείς ως συντακτική ομάδα νιώθουμε την ευθύνη να σταθούμε στο ύψος των προσδοκιών των αναγνωστών μας.

Στο δεύτερο τεύχος έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε πολύ ενδιαφέροντα άρθρα που πλαισιώνουν διάφορες όψεις του θεάτρου και της θεατρολογίας. Στο τεύχος θα κάνουμε μία στάση στη Ζάκυνθο, μετά στην Πάτρα και από εκεί θα περάσουμε στο τελετουργικό χοροθέατρο της Ταϊλάνδης, θα προβληματιστούμε σχετικά με την εργαστηριακότητα, θα δούμε πώς οι θεατρικές τεχνικές εφαρμόζονται σε άτομα με νευρολογικές παθήσεις, θα διαβάσουμε για την σκηνογραφία και τον φωτισμό, θα γνωρίσουμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα εμπλουτισμένης πραγματικότητας και θα υπολογίσουμε το κόστος παραγωγής θεατρικών παραστάσεων, θα συναντήσουμε τη Χρυσόθεμη και την Ερμιόνη και θα δούμε παραστάσεις θεάτρου Playback. Ευχαριστούμε θερμά τους συγγραφείς που μας εμπιστεύτηκαν τις σκέψεις τους, την έρευνά τους και τους προβληματισμούς τους.

Αντίστοιχα, το κεντρικό αφιέρωμα «Θέατρο και Αναπηρία» έρχεται να διευρύνει το πεδίο αναφοράς του περιοδικού, δίνοντας έμφαση σε συμπεριληπτικές παραστάσεις, βασισμένες στην αρχή της μη διάκρισης. Θεωρούμε πως η εμπειρία των αναπήρων καλλιτεχνών και των μικτών ομάδων εμπλουτίζει τον ορίζοντα της θεατρολογίας και των θεατρολόγων που εργάζονται είτε στο θέατρο είτε στην εκπαίδευση. Στα άρθρα των συγγραφέων θα αναζητήσουμε τον ορισμό κατά περίπτωση του ανάπηρου σώματος στη σκηνή, θα προβληματιστούμε για τον τρόπο που προσλαμβάνουμε τον άλλο και που αρθρώνουμε την ετερότητά του και τέλος θα συζητήσουμε τρόπους ένταξης σε μία κοινή εμπειρία χωρίς αποκλεισμούς.

 

[ Πηγή: www.pesyth.com ]

 

Comments are closed.