“Κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.): Οδηγίες για τη διαμόρφωση δεικτών Αξιολόγησης Πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων”

0

Τίτλος: “Κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.): Οδηγίες για τη διαμόρφωση δεικτών Αξιολόγησης Πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων”

Συγγραφέας: Μαίρη Καλαντζή

Είδος: Εγχειρίδιο

Έκδοση: Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ)

Άδεια διανομής: Ελεύθερη διάθεση

Σελίδες: 25

Έτος έκδοσης: 2005

 

✔ Κατεβάστε το e-book:

PDF

 

✔ Περιγραφή:

Η αναγνώριση προηγούμενης γνώσης (PLAR) θεωρείται σαν ένα σημαντικό εργαλείο στα πλαίσια της δια βίου εκπαίδευσης, γιατί βελτιώνει την εργασιακή ικανότητα και προωθεί την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Η PLAR είναι μια διαδικασία εξακρίβωσης και μέτρησης των ικανοτήτων ενός ατόμου, και όπου είναι δυνατό η πιστοποίησή τους με τη μορφή ενός (εθνικού) συστήματος προσόντων.

Η Αξιολόγηση της Προηγούμενης Γνώσης επιτρέπει στα άτομα να αναγνωρίσουν και να πιστοποιήσουν αυτά που ήδη ξέρουν και μπορούν να κάνουν. Είναι μια διαδικασία διαπίστωσης, τεκμηρίωσης, αξιολόγησης και αναγνώρισης των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των αξιών που έχουν αποκτηθεί μέσα από την επίσημη και ανεπίσημη εκπαίδευση, την κατάρτιση, ή και άλλες εμπειρίες και σχετίζονται με συγκεκριμένα κριτήρια που οριοθετούνται από κέντρα εκπαίδευσης, εκπαιδευτικά ιδρύματα ή από αρχές πιστοποίησης.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να συμπεριλαμβάνει την εργασία, εμπειρίες από τη ζωή, κατάρτιση, ανεξάρτητη μελέτη, εθελοντισμό, ταξίδια, ενδιαφέροντα και οικογενειακές εμπειρίες. Η αναγνώριση προαποκτηθείσας γνώσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις εισαγωγής σε ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα ή πρόγραμμα κατάρτισης, ή σαν πιστοποίηση επαγγελματικής ιδιότητας, για ένταξη και είσοδο στην αγοράς εργασίας ή για κοινωνικοπολιτικούς σκοπούς

 

[ Πηγή: http://repository.edulll.gr ]

 

Comments are closed.