«ΙΡΑΝΟΡΑΜΑ» – Τεύχος 23ο

0

Τίτλος: «ΙΡΑΝΟΡΑΜΑ»

Τεύχος 23ο

Είδος: Περιοδικό

Ψηφιακή Έκδοση

Άδεια διανομής: Ελεύθερη διάθεση

Σελίδες: 30

Έτος έκδοσης: 2023

 

 

✔ Κατεβάστε το e-book:

  PDF    Διαβάστε

 

✔ Περιγραφή:

Στο 23ο τεύχος του «Ιρανόραμα» ταξιδεύουμε στα ιρανο-ιρακινά σύνορα σε μια πόλη που αποτέλεσε το μήλο της έριδος και αλλά και πεδίο μάχης και αιματοχυσίας μεταξύ των δύο αυτών κρατών. Ο λόγος για την πόλη Χόραμσαχρ, που αν και έχει συνδέσει το όνομά της κυρίως με τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ που ξέσπασε το 1980, έχει να μας προσφέρει κι άλλες μαγευτικές πτυχές της ιστορίας και του χαρακτήρα της που αξίζει να γνωρίσουμε.

Αφού ρίξουμε, λοιπόν, μια κλεφτή ματιά στα βασικά γνωρίσματα της πόλης, ανακαλύπτουμε τα πολυάριθμα αξιοθέατά της, όπως το Μεγάλο Τζαμί, τον ποταμό Αρβαντρούντ και το καταπράσινο φοινικόδασος.

Στη συνέχεια, κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στον ιρανο-ιρακινό πόλεμο που στιγμάτισε για πάντα την ιστορία και τη ζωή στην πόλη Χόραμσαχρ, έναν πόλεμο που κράτησε οκτώ χρόνια και σημάδεψε για πάντα τη σχέση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, αλλά και τη μετέπειτα ιστορία της Μέσης Ανατολής. Μαζί, γνωρίζουμε και τον ήρωα της Χόραμσάχρ, Μοχαμάντ Τζαχαναρά, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της πόλης του. Παρακάτω, παραθέτουμε τις παραδοσιακές τέχνες που ακμάζουν στη Χόραμσαχρ και συνθέτουν το πλούσιο λαογραφικό μωσαϊκό της πόλης αυτής, αλλά ολόκληρης της επαρχίας Χουζεστάν.

Μαζί με αυτές, ανακαλύπτουμε και την τοπική γαστρονομία, κάνοντας ένα αφιέρωμα στο Γκορμέ Σαμπζί, ένα πιάτο μυρωδικών που αποτελεί σήμα-κατατεθέν της περιοχής. Στη συνέχεια, κάνουμε μια μικρή απόδραση από την πόλη για να ταξιδέψουμε στη λιμνοθάλασσα Σαντεγκάν, έναν από τους σημαντικότερους υδάτινους βιότοπους του Ιράν.

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε μια αναφορά στην πόλη Σούσα, την τόσο γνωστή ιστορικά και σε εμάς εδώ, στην Ελλάδα. Η πόλη αυτή ήταν μια από τις πρώην τέσσερις πρωτεύουσες της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών και βρίσκεται στο ιρανικό τμήμα της Μεσοποταμίας. Κυριότερο αξιοθέατο της πόλης είναι ο αρχαιολογικός της χώρος, ο οποίος είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 2015. Τέλος, κλείνουμε με ένα σύντομο αφιέρωμα στον ποιητή Γκεϊσάρ Αμινπούρ, έναν από τους σημαντικότερους της Ιρανικής Επανάστασης, που αφιέρωσε ποιήματα τόσο στον πόλεμο όσο και στην αγάπη.

 

[ Πηγή: www.iranorama.gr ]

 

Comments are closed.