“Φεμινισμός και Δίκαιο”

0

feminismos-kai-dikaioΤίτλος: “Φεμινισμός και Δίκαιο”

Συγγραφείς: Ελένη Ρεθυμνιωτάκη, Μαρίνα Μαροπούλου, Χριστίνα Τσακιστράκη

Είδος: Σύγγραμμα

Έκδοση: Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Άδεια διανομής: Creative Commons BY-NC-ND (Αναφορά δημιουργού – Μη εμπορική χρήση – Όχι παράγωγα έργα)

ISBN 978-960-603-400-8

Σελίδες: 167  //  Έτος έκδοσης: 2015

 

✔ Κατεβάστε το e-book επιλέγοντας μορφότυπο:

PDF ePub

 

✔ Περιγραφή:

Το βιβλίο πρόκειται να αποτελέσει κύριο βοήθημα για το μάθημα επιλογής του 4ου εξαμήνου της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, ”Το ζήτημα του Φύλου και της Έμφυλης Διαφοράς…”, το οποίον ήδη διδάσκεται τα τελευταία οκτώ ακαδημαϊκά έτη. Στόχος του συγγράμματος είναι να εισαγάγει τους/τις νέους/ες νομικούς σε μια δυναμική και εξελισσόμενη κριτική θεωρία στο χώρο του δικαίου και των φεμινιστικών σπουδών, τη φεμινιστική νομική θεωρία.

Στο εισαγωγικό κεφάλαιο θα παρουσιαστούν οι ιστορικές καταβολές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της θεωρίας (πολυπαραδειγματικότητα, σύζευξη θεωρίας και βιωματικής εμπειρίας, αναστοχαστικότητα, διεπιστημονικότητα, ”άνοιγμα” της φεμινιστικής προσέγγισης του δικαίου στο πεδίο άλλων κοινωνικών επιστημών). Επίσης, θα προσδιοριστούν οι θεωρητικές προκείμενες της φεμινιστικής νομικής σκέψης, καθώς και το καθεστώς συνεχούς αναπραγμάτευσής τους.

Δεδομένου ότι η νομική φεμινιστική θεωρία συνδέεται με αναγκαίο δεσμό προς την εν γένει φεμινιστική θεωρία, ο κύριος όγκος του βιβλίου θα αφιερωθεί στα επονομαζόμενα τρία ”κύματα” φεμινισμού και στις αντίστοιχες νομικές θεωρήσεις, κατά ιστορική σειρά εμφάνισής τους: εξισωτικός φεμινισμός, φεμινισμός της διαφοράς (στις τρεις εκδοχές του: ριζοσπαστικός, γαλλικός πολιτισμικός και αμερικάνικος πολιτισμικός φεμινισμός της διαφοράς) και μεταμοντέρνος φεμινισμός. Επιδιώκοντας να αποδώσει το πλήρες φάσμα της προβληματικής που αυτά εισάγουν, η γενική δομή του βιβλίου προβλέπει το κεφάλαιο που αφιερώνεται στη θεωρία του κάθε κύματος να συμπληρώνεται από ένα ή δύο κεφάλαιο ”πρακτικού” προσανατολισμού, στα οποία θα εξετάζονται οι κατ’ αναλογία νομικές παρεμβάσεις, καθώς και η επιρροή των επιμέρους φεμινιστικών ρευμάτων στις διερωτήσεις που ανακύπτουν ή υποβάλλονται ως αίτημα στο χώρο του δικαίου.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο θα ασχοληθεί ακολούθως με το ”φεμινισμό του τρίτου κόσμου”, προτού το βιβλίου ολοκληρωθεί με ένα τελικό κεφάλαιο ”κριτικής ανασκόπησης” των τριών εκδοχών του νομικού φεμινισμού.

 

[ Πηγή: https://repository.kallipos.gr ]

 

Comments are closed.