«Το εκδοτικό οικοσύστημα του βιβλίου στην ψηφιακή εποχή: η ελληνική περίπτωση» – Παρουσίαση του Παναγιώτη Κάπου

0

 

H τέταρτη δημόσια, διαδικτυακή εκδήλωση του Δικτύου για την Έρευνα της Τυπογραφίας και των Εκδόσεων (ΔΕΤΕ) πραγματοποιήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου με τίτλο “Το εκδοτικό οικοσύστημα του βιβλίου στην ψηφιακή εποχή: η ελληνική περίπτωση” και εισηγητή τον Παναγιώτη Καπό, διδάκτορα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, εκδότη-ερευνητή.

Η εκδοτική βιομηχανία βιβλίου ως μια εδραιωμένη βιομηχανία δραστηριοποιείται πλέον σε ένα υβριδικό δίκτυο αξίας και σ’ ένα αλληλεπιδραστικό επικοινωνιακό περιβάλλον. Αξιοποιεί παραδοσιακά και ψηφιακά μοντέλα σε κάθε πεδίο της εκδοτικής αξιακής και εφοδιαστικής αλυσίδας ενώ παράγει βιβλία σε ποικίλα μορφότυπα καθώς και υπηρεσίες με υλική και ψηφιακή διάσταση.

Στην πραγματικότητα στο νέο τοπίο, η δομική αλλαγή των βασικών μοντέλων και λειτουργιών της εκδοτικής βιομηχανίας βιβλίου σε συνδυασμό με την αναμόρφωση των ρόλων των παραδοσιακών δρώντων και την είσοδο ποικίλων νέων στο πεδίο του βιβλίου οδηγούν στη διαρκή ανακατανομή δραστηριοτήτων, θέσεων, σχέσεων και ρόλων.

Ουσιαστικά, όλες αυτές οι αλληλεπιδραστικές αλλαγές αναπροσαρμόζουν το παραδοσιακό επικοινωνιακό κύκλωμα του Darnton και διαμορφώνουν ένα νέο οργανωσιακό, λειτουργικό και επικοινωνιακό περιβάλλον δραστηριοποίησης των εκδοτικών επιχειρήσεων και των ποικίλων δρώντων του βιβλίου, το εκδοτικό οικοσύστημα αξίας και δικτύωσης. Στο οικοσύστημα αυτό κυριαρχεί η ποικιλομορφία των δραστηριοτήτων, η μη-γραμμική επικοινωνία, η αλληλεπίδραση, η δικτύωση και η δυναμική εναλλαγή ρόλων.

Υπό αυτή τη θεώρηση, στην παρουσίασή του ο Παναγιώτης Κάπος θα αναπτύξει τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου εκδοτικού οικοσυστήματος του βιβλίου στην ψηφιακή εποχή, ενώ θα επιχειρήσει μια χαρτογράφηση του αναδυόμενου ελληνικού οικοσυστήματος, το οποίο δημιουργεί νέες προκλήσεις και προοπτικές τόσο για την εγχώρια εκδοτική βιομηχανία βιβλίου όσο και για τους ποικίλους παραδοσιακούς και νεοεισερχόμενους δρώντες του.

➤ O Παναγιώτης Κάπος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Διδάκτωρ Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο “Η ψηφιακή μετάβαση της εκδοτικής βιομηχανίας βιβλίου στο νέο οικοσύστημα αξίας και δικτύωσης: η ελληνική περίπτωση” εστιάζει στις θεμελιώδεις αλλαγές που αντιμετωπίζει η πολιτιστική βιομηχανία βιβλίου στην ψηφιακή εποχή. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (MSc) στη “Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων”, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα των εκδόσεων βιβλίου (εκδόσεις Oasis – www.oasispublications.gr) και της πολιτιστικής επικοινωνίας. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια για τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες ενώ έρευνες και άρθρα του για το βιβλίο, την αναγνωστική δραστηριότητα, την ψηφιακή επικοινωνία, την οικονομία των Μέσων και το πολιτιστικό φαινόμενο έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, σε διεθνείς εκθέσεις, επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.

 

Comments are closed.