“Θεωρία Αριθμών και εφαρμογές”

0

thewria-arithmwn-kai-efarmogesΤίτλος: “Θεωρία Αριθμών και εφαρμογές”

Συγγραφείς: Ιωάννης Αντωνιάδης, Αριστείδης Κοντογεώργης

Είδος: Σύγγραμμα

Έκδοση: Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις

Άδεια διανομής: Creative Commons BY-NC-ND (Αναφορά δημιουργού – Μη εμπορική χρήση – Όχι παράγωγα έργα)

ISBN 978-618-82124-5-9

Σελίδες: 385  //  Έτος έκδοσης: 2015

 

✔ Κατεβάστε το e-book επιλέγοντας μορφότυπο:

PDF ePub

 

✔ Περιγραφή:

Το βιβλίο αποτελεί μία εισαγωγή στην Θεωρία Αριθμών. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ιστορική εξέλιξη των ιδεών καθώς και στις εφαρμογές. Υπερκαλύπτει τις ανάγκες διδασκαλίας του αντίστοιχου μαθήματος σε όλα τα Τμήματα Μαθηματικών της Χώρας. Η φιλοσοφία του είναι ότι, μέχρι σχεδόν το τέλος του 9ου Κεφαλαίου, να μην γίνει χρήση άλλων πιο προχωρημένων μαθημάτων, όπως Άλγεβρας κ.λ.π. αλλά η Άλγεβρα να στηριχθεί στη γνώση της βασικής Αριθμοθεωρίας. Αυτό γίνεται και για έναν επιπλέον λόγο. Η Άλγεβρα στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου υπηρετώ, διδάσκεται ουσιαστικά στο 6ο εξάμηνο και είναι πολύ αργά για να ακολουθήσει στοιχειώδες μάθημα Θεωρίας Αριθμών.

Η Θεωρία των Αριθμών ανήκε για αιώνες στους κλάδους των, λεγόμενων Θεωρητικών Μαθηματικών. Όμως τα τελευταία 35 χρόνια έχει βρει πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές στην Κρυπτογραφία και την Κωδικοποίηση. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλα τα συστήματα ασφαλείας σήμερα των Τραπεζών και όχι μόνο στηρίζονται σε μεθόδους και τεχνικές της Θεωρίας Αριθμών. Έτσι δεν είναι δυνατόν να διδάσκεται σήμερα χωρίς την παραμικρή αναφορά στις εφαρμογές της, όπως διδασκόταν πριν από 50 ή και 100 χρόνια. Ο φοιτητής οφείλει να γνωρίζει σε βάθος τις “ρίζες” της Θεωρίας, την ιστορία της, αλλά πρέπει να “γεύεται” και τους καρπούς της που είναι οι εφαρμογές της.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη:

Το πρώτο μέρος αφορά στην Αριθμητική των Ρητών Αριθμών. Χωρίζεται σε πέντε Κεφάλαια.

Το δεύτερο μέρος αφορά στην Αριθμητική των Αρρήτων ποσοτήτων δευτέρου βαθμού, (τετραγωνικών ριζών.) Αποτελείται από πέντε Κεφάλαια. Μέχρι και το ένατο Κεφάλαιο δεν χρειάζονται έξτρα γνώσεις. Το δέκατο Κεφάλαιο προαπαιτεί ελάχιστα στοιχεία Θεωρίας Galois, τα οποία θα παρουσιαστούν εν συντομία στο τέλος του βιβλίου. Το Κεφάλαιο αυτό αποτελεί την “γέφυρα ” εισαγωγής στην Αλγεβρική Θεωρία Αριθμών.

 

[ Πηγή: https://repository.kallipos.gr ]

 

Comments are closed.