«Tamam Shud» – Διηγήματα ιστορικής παραφθοράς του Γιάννη Ευαγγέλου

0

Τίτλος: «Tamam Shud»

Το αίμα στάζει πάντοτε από τα χείλια

Συγγραφέας: Γιάννης Ευαγγέλου

Εκδόσεις διάπυροΝ

Άδεια διανομής: Creative Commons BY-NC-ND  (Αναφορά δημιουργού – Μη εμπορική χρήση – Όχι παράγωγα έργα)

ISBN: 978-618-5439-84-2

Σελίδες: 68  //  Έτος έκδοσης: 2023

 

✔ Κατεβάστε το e-book:

  PDF    Διαβάστε

 

✔ Περιγραφή:

Την 1η Δεκεμβρίου του 1948, σε μια παραλία της Αυστραλίας, ένας άγνωστος άντρας

κείτεται νεκρός. Στις τσέπες του υπάρχει μόνο ένα απόκομμα από την τελευταία σελίδα ενός περσικού βιβλίου: Tamám Shud (Τετέλεσται). Μέχρι πρότινος, η ταυτότητα του γνωστού και ως «άντρα του Σόμερτον» παρέμενε άγνωστη, ενώ παράλληλα ο μύθος του είχε διογκωθεί. Ώσπου, τον Ιούλιο του 2022, αποδείχθηκε (ή μήπως όχι;) πως ήταν ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός που πέθανε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Ο μύθος κατέρρευσε, συμπαρασύροντας μαζί του όλες τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούσαν για δεκαετίες.

Μαχνό, Βελουχιώτης, Πασιονάρια, Κροπότκιν, Ντουρούτι, Νετσάγεφ, Στεπνιάκ, Ρίτσος, Μαλατέστα, Λίμπκνεχτ, Γκόρκι: έντεκα ιστορικά πρόσωπα που σημάδεψαν τον τελευταίο ενάμιση αιώνα των επαναστάσεων με τον δικό τους τρόπο. Φαινομενικά, γνωρίζουμε τα πάντα για τη ζωή και το θάνατό τους. Ή μήπως όχι;

Στο Tamám Shud επιχειρείται μια τρυφερή αποκαθήλωση των προσώπων αυτών, με στόχο την ανάδειξη του καθαρά ανθρώπινου σκέλους τους. Το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου, η τάση εξωραϊσμού του παρελθόντος και οι αλλεπάλληλες προφορικές αφηγήσεις έχουν δημιουργήσει ένα παραμορφωτικό πρίσμα που διαστρεβλώνει κάθε πτυχή της ζωής τους. Όμως, ήταν κι αυτοί άνθρωποι σαν εμάς, με κοινά πάθη και παρόμοιους δαίμονες. Όσο για το τέλος τους, ίσως ήταν συχνά λιγότερο ηρωικό απ’ όσο νομίζουμε.

 

[ Πηγή: www.diapyron.com ]

 

Comments are closed.