✩ Πώς θα φτιάξεις τη δική σου επιτυχημένη Λέσχη Ανάγνωσης

0
Γράφει ο Γιάννης Σαχανίδης  //
Πηγή: PopCode Βιβλιοφαγικό mashup v143

Beth Tribe: Joanne Sobieck-Linng leads the noontime book discussion. Licenced under Creative Commons BY NC SA

 

Οι λέσχες ανάγνωσης έχουν επιστρέψει στο στόχαστρο των αναγνωστών εδώ και μερικά χρόνια και όλο και περισσότεροι τις αναζητούν και συμμετέχουν κάθε μήνα. Οι λέσχες ανάγνωσης είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους να γνωρίσουν ανθρώπους που διαβάζουν, να δουν τις διαφορετικές οπτικές γωνίες κάτω από τις οποίες εξετάζουν οι άλλοι τα βιβλία αλλά και να εκτεθούν σε αναγνώσματα που πιθανά δε θα επέλεγαν από μόνοι τους.

Τα βασικά στοιχεία και οι βασικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις στο ξεκίνημα μιας λέσχης ανάγνωσης είναι:

Η οργάνωση

– Πως θα ανακοινώσεις τη δημιουργία της λέσχης σου; Θα χρησιμοποιήσεις τα social media; Ένα group στο Facebook είναι μια καλή λύση, μιας και σου δίνει μια τεράστια πλατφόρμα για να προσκαλέσεις τους πρώτους αναγνώστες, που κι εκείνοι με τη σειρά τους θα καλέσουν τους φίλους και γνωστούς τους. Μέσω των events μπορείς να στήσεις την πρώτη σας συνάντηση, μπορείς να ανακοινώσεις ή να θέσεις σε ψήφιση υποψήφια βιβλία για τον πρώτο μήνα, αλλά και να βάλεις υπό συζήτηση οποιοδήποτε θέμα αφορά τη λέσχη ανάγνωσης. Δίνει επίσης τη δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να δώσουν το παρών σε κάποια συνάντηση να κρατούν επαφή με τη λέσχη μέχρι την επόμενη.

Τα βιβλία

– Θα αφορά η λέσχη ανάγνωσής σου mainstream λογοτεχνία ή κάποιο συγκεκριμένο είδος, όπως η αστυνομική λογοτεχνία, το φανταστικό, τα ιστορικά μυθιστορήματα ή τα κόμιξ; Ίσως μια μίξη όλων αυτών; Στις μεγαλύτερες πόλεις σίγουρα υπάρχει η δυνατότητα για λέσχες μεμονωμένων ειδών και είναι μάλιστα κάτι που πιθανά να λείπει και να αγκαλιάσουν από την αρχή οι αναγνώστες του είδους. Αυτό όμως είναι αρκετά πιο δύσκολο αν ζεις σε κάποιο μέρος με λίγες εκατοντάδες αναγνώστες.

– Ποιος θα επιλέγει τα βιβλία; Διαφορετικός κάθε φορά ή όλοι μαζί; Κάθε πότε θα γίνεται η επιλογή; Για το ξεκίνημα μπορείς να επιλέξεις ίσως το πρώτο βιβλίο εσύ, αλλά καλό θα ήταν η συνέχεια να φορά όλα τα τακτικά μέλη. Στην πρώτη σας συνάντηση ή στο group σας, μπορείτε να συζητήσετε την καλύτερη λύση για τη λέσχη σας. Μπορείτε να επιλέγετε όλοι μαζί τα βιβλία σας περιοδικά, ας πούμε κάθε 3 ή κάθε 9 μήνες. Ή μπορείτε να εναλλάσεστε στην επιλογή του βιβλίου, με αυτόν που προτείνει κάθε φορά να είναι και ο αρχικός ομιλητής/παρουσιαστής του αναγνώσματος στη συνάντησή σας.

Ο χώρος και ο χρόνος

– Που θα συναντιέστε; Ένας χώρος φιλικός, εύκολα προσβάσιμος σε όλους, χωρίς ιδιαίτερη βαβούρα, που θα γνωρίζει για τη λέσχη ανάγνωσής σας και θα φροντίζει να έχετε το χώρο σας σε κάθε συνάντηση ίσως θα ήταν το ιδανικό μέρος. Όμως υπάρχει και η επιλογή του νέου χώρου κάθε μήνα, κάτι που θα δώσει ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο στις συναντήσεις.

– Κάθε πότε; Οι περισσότερες λέσχες ανάγνωσης συναντιούνται 1 φορά το μήνα, αλλά αναλόγως της έκτασης των αναγνωσμάτων και της διαθεσιμότητας των μελών μην αποκλείεις και το 1 φορά το δίμηνο. Είναι σημαντικό πάντως να υπάρχει τακτικότητα. Βρείτε την ημέρα που βολεύει τους περισσότερους και κρατήστε τις συναντήσεις σας σταθερές.

Να θυμάσαι πως δεν έχουν όλοι την ίδια αναγνωστική ταχύτητα, αλλά ούτε και την ίδια οικονομική δυνατότητα για ακριβά νέα βιβλία κάθε λίγο. Επέλεξε μικρά ή μέτρια σε έκταση έργα και όχι πάντα βιβλία που μόλις έχουν κυκλοφορήσει. Προσπάθησε να δώσεις συγκεκριμένη μορφή στο πως θα γίνεται η συζήτηση για το κάθε βιβλίο αλλά μην το παρακάνεις με τους κανόνες, η ομάδα θα βρει τον τρόπο που της ταιριάζει καλύτερα. Προέτρεψε τους αναγνώστες να έρχονται στις συναντήσεις ακόμη κι αν δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το βιβλίο, αλλά χωρίς να εμποδίζουν τη συζήτηση, αλλιώς έχεις στα χέρια σου μια βαβέλ.

Και κάτι τελευταίο: Μην το φοβάσαι. Κάνε την αρχή, δώσε την ευκαιρία στους αναγνώστες της πόλης σου να συναντήσουν ο ένας το άλλο και όλα τα υπόλοιπα θα μπουν στη θέση τους σιγά σιγά. Θα τα βρείτε όλα μαζί, μέσα από τα βιβλία.

Εικόνα: “Grim Readers Book Club” by Winter Artwork. Licensed under Creative Commons BY-NC-ND 4.0

 

 

Comments are closed.