«Κνωσσός, το Παλάτι του Μίνωα» – Σύγγραμμα του Πάνου Χαρ. Μανιατόπουλου

0

Τίτλος: «Κνωσσός, το Παλάτι του Μίνωα»

Ελληνική Ιστορία

Συγγραφέας: Πάνος Χαρ. Μανιατόπουλος

Είδος: Ιστορία

Ψηφιακή έκδοση

Άδεια διανομής: Ελεύθερη διάθεση

Σελίδες: 48

Έτος έκδοσης: 2021

 

✔ Κατεβάστε το e-book:

  PDF    Διαβάστε

 

✔ Περιεχόμενα:

To πιο σημαντικό κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού, η Κνωσός, είναι χτισμένη πάνω στο λόφο της Κεφάλας μέσα σε ελιές, αμπέλια και κυπαρίσσια, βρίσκεται 5 χιλ. ΝΑ του Ηρακλείου και καλύπτει μια έκταση περίπου 15 τετρ. χλμ. Η επιλογή της περιοχής έγινε με βάση τη στρατηγική της θέση και τα φυσικά της πλεονεκτήματα. Βρίσκεται ανάμεσα στους δυο ποταμούς Βλιχιά και Καίρατο (σημερινό Κατσαμπά), με εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα, αλλά και στο εσωτερικό της Κρήτης. Σύμφωνα με την παράδοση ήταν η έδρα του βασιλιά Μίνωα και πρωτεύουσα του κράτους του. Η Κνωσός ήταν μια σημαντική πόλη κατά την αρχαιότητα, με συνεχή ζωή από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι τον 5ο μ.Χ. αιώνα και εκεί χτίστηκε το πρώτο σημαντικό μινωικό ανάκτορο της Κρήτης.

Πρόκειται για το πιο σημαντικό δείγμα του Μινωικού πολιτισμού, που έζησε την ακμή του από το 1700 έως το 1450 π.Χ. Με το χώρο του ανακτόρου της Κνωσού συνδέονται συναρπαστικοί μύθοι, όπως του Λαβύρινθου με τον Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο. Αναφορές στην Κνωσό, το ανάκτορό της και το Μίνωα γίνονται στον Όμηρο, στο Θουκυδίδη (αναφορά στο Μίνωα), στον Ησίοδο και Ηρόδοτο, στο Βακχυλίδη και Πίνδαρο, στον Πλούταρχο και Διόδωρο το Σικελιώτη.

Η περίοδος ακμής της πόλης ανάγεται στη μινωική εποχή (2000-1350 π.Χ.) κατά την οποία αποτελεί το βασικότερο και πιο πολυπληθές κέντρο της Κρήτης. Ακόμα και σε μεταγενέστερες περιόδους διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και αναπτύσσεται ιδιαίτερα, όπως στην ελληνιστική εποχή.

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
2. ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
3. ΙΣΤΟΡΙΚΟ
4. ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ
5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
6. ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ
7. ΤΑΥΡΟΚΑΘΑΨΙΑ
8. ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ
9. Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΕΠΑΥΛΗ
10. Η ΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ
11. Η ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ «ΓΑΛΑΖΙΟΥ ΠΟΥΛΙΟΥ»
12. Η ΝΟΤΙΑ ΟΙΚΙΑ
13. Η ΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗ ΟΙΚΙΑ
14. Ο ΞΕΝΩΝΑΣ
15. Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ-ΙΕΡΟ

 

[ Πηγή: https://history-pages.blogspot.com ]

 

Comments are closed.