«ΙΡΑΝΟΡΑΜΑ» – Τεύχος 15ο

0

Τίτλος: «ΙΡΑΝΟΡΑΜΑ»

Τεύχος 15ο

Είδος: Περιοδικό

Ψηφιακή Έκδοση

Άδεια διανομής: Ελεύθερη διάθεση

Σελίδες: 32

Έτος έκδοσης: 2023

 

 

✔ Κατεβάστε το e-book:

  PDF    Διαβάστε

 

✔ Περιγραφή:

Σ’ αυτό το τεύχος του Ιρανόραμα γνωρίζουμε την ιρανική πόλη Κομ, που βρίσκεται στο κέντρο περίπου της χώρας, στην καρδιά μιας εκτεταμένης ερήμου. Μια πόλη συνυφασμένη με το θρησκευτικό, σιίτικο στοιχείο του Ιράν, μιας και φιλοξενεί ιερούς τόπους και προσκυνήματα που προσελκύουν πιστούς από όλα τα μέρη. Εκτός από τα πολιτιστικά και θρησκευτικά της αξιοθέατα, η Κομ είναι γνωστή για την αλμυρή λίμνη Ναμάκ που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτή, όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να θαυμάσουν απίστευτους σχηματισμούς από αλάτι και τα απίστευτα χρώματα που συνθέτουν το αλατόνερο και το ερημικό τοπίο.

Μένουμε στην Κομ, για να εξερευνήσουμε το Μεγάλο Παζάρι της πόλης, έναν ζωντανό κόμβο εμπορίου, πολιτισμού και παράδοσης, που συγκεντρώνει παραδοσικά εμπορεύματα, μπαχαρικά, αρώματα και καλλιτεχνήματα της ιρανικής χειροτεχνίας. Ταυτόχρονα, κάνουμε μια μικρή εξόρμηση στο κοντινό Εθνικό Πάρκο Καβίρ, μια από τις μεγαλύτερες ερήμους του Ιράν.

Στη συνέχεια, γνωρίζουμε την παραδοσιακή κατασκευή δαχτυλιδιών της πόλης Κομ, ένα είδος μεταλλουργίας με περίτεχνα σχέδια και μοτίβα που έχει επιβιώσει μέσα στους αιώνες και αποτελεί σήμα-κατατεθέν της πόλης. Εκτός από αυτό το είδος χειροτεχνίας, διαβάζουμε και για την ταπητουργία της πόλης Κομ.

Πιο κάτω, ερχόμαστε σε επαφή με μια πτυχή της ιρανικής γαστρονομίας, καθώς διαβάζουμε για το παραδοσιακό γλυκό σοχάν που παρασκευάζεται από φύτρα σιταριού, αλεύρι, αυγά, ροδόνερο, ζάχαρη, λάδι, αρωματικά και ξηρούς καρπούς. Πρόκειται μάλιστα για ένα γλυκό που κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία από πίσω του.

Τέλος, μαθαίνουμε για το μουσείο Αστάνα, ενώ στα διαπρεπή πρόσωπα, διαβάζουμε για τον Σαγίντ Ρουχολλάχ Μουσαβί Χομεϊνί, τον ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης και ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, καθώς επίσης και έναν από τους μεγαλύτερους Σιίτες θρησκευτικούς ηγέτες του 20ού αιώνα.

 

[ Πηγή: www.iranorama.gr ]

 

Comments are closed.