«ΙΡΑΝΟΡΑΜΑ» – Τεύχος 11ο

0

Τίτλος: «ΙΡΑΝΟΡΑΜΑ»

Τεύχος 11ο

Είδος: Περιοδικό

Ψηφιακή Έκδοση

Άδεια διανομής: Ελεύθερη διάθεση

Σελίδες: 30

Έτος έκδοσης: 2023

 

 

✔ Κατεβάστε το e-book:

  PDF    Διαβάστε

 

✔ Περιγραφή:

Σ’ αυτό το τεύχος του «Ιρανόραμα», ταξιδεύουμε στη Νισαπούρ, την πόλη του τιρκουάζ, της ποίησης και της γνώσης, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό Ιράν, σε μια εύφορη πεδιάδα στους πρόποδες των βουνών Μπιναλούντ. Μαθαίνουμε για τα αξιοθέατά της και πώς αυτά συνδέονται με τεράστιες προσωπικότητας του ιρανικού πολιτισμού. Η πόλη που βρίσκεται πάνω στον παλιό Δρόμο του Μεταξιού φιλοξενεί σήμερα τον τάφο του Ατάρ, το μαυσωλείο του Ομάρ Καγιάμ, καθώς και το μαυσωλείο του Καμάλ-ολ-Μολκ.

Η πόλη Νισαπούρ, εκτός του ότι είναι το λίκνο της επιστήμης, του πολιτισμού και διάσημων ανθρώπων σε ορισμένες εποχές της ιστορίας και του πολιτισμού του Ιράν, είναι επίσης παγκοσμίως γνωστή από την αρχαιότητα για την παρουσία ενός πολύτιμου λίθου που ονομάζεται τυρκουάζ. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα ορυχεία τιρκουάζ που προμήθευαν τον κόσμο με τιρκουάζ για τουλάχιστον δύο χιλιετίες.

Στη συνέχεια, τιμάμε την Ημέρα του Δασκάλου στο Ιράν, που γιορτάζεται στις 2 Μαΐου και έχει καθιερωθεί προς τιμήν του θεωρητικού της επανάστασης Μορτεζά Μοταχαρί. Παρακάτω, διαβάζουμε για την παραδοσιακή τέχνη της γλυπτικής στην πέτρα στην επαρχία Ραζάβι Χορασάν. Τα προϊόντα της αρχαίας πρακτικής της λιθοτεχνίας είναι διακοσμητικά αλλά και πρακτικά αντικείμενα της καθημερινής ζωής των Ιρανών.

Τέλος, διαβάζουμε για το μουσικό όργανο σεντζ, που ανήκει στο είδος που ονομάζεται ιδιόφωνα, χάρη στο γεγονός ότι παράγει ήχο μέσα από την ίδια του τη δόνηση. Κλείνουμε το τεύχος μας με ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Πέρση φιλόσοφο, μαθηματικό, αστρονόμο και ποιητή, Ομάρ Καγιάμ, το οποίου το όνομα έχει συνδεθεί με τα περίφημα ρουμπαγιάτ. Κάποια από αυτά τα τετράστιχα ποιήματα έχουν μελοποιηθεί κι από Έλληνες μουσικούς.

 

[ Πηγή: www.iranorama.gr ]

 

Comments are closed.