✩ To τέλος των βιβλίων, όπως το έβλεπαν το 1998

0

✩ Περιοδικό “Έβδομο Κύμα” τεύχος 2, Μάιος 1998, ενότητα “Future News – Πληροφορική”

 

To τέλος των βιβλίων

Τελικά, ακόμη και η ασύγκριτη η­δονή ενός βιβλιοφάγου που μυρί­ζει αχόρταγα τις σελίδες ενός φρεσκοαγορασμένου βιβλίου αναμένεται να εκλείψει…

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν ηλε­κτρονικό τόμο που έχει τη δυνατότητα να περιλαμβάνει χιλιάδες βιβλία σε ένα μοναδικό κομμάτι. Η νέα αυτή επανα­στατική εφεύρεση κάνει χρήση του ηλε­κτρονικού μελανιού -“e-ink”— το οποίο μπορεί να προγραμμα­τιστεί οποιοδήποτε κείμενο έχει “φορτωθεί” στο βιβλίο. Ο τόμος, ο οποίος έχει το μέγεθος και το σχήμα ενός κανονικού βιβλίου θα έχει μέχρι και 200 σελίδες “ψηφιακού χαρτιού” και κατά πάσα πιθανότητα θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο μέσα στα ε­πόμενα τρία χρόνια.

Ο ηλεκτρονικός τόμος αποτελεί ανα­κάλυψη του καθηγητή του Τεχνολογι­κού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) Τζόζεφ Τζέικομπσον του οποίου πρόθεση ήταν, όπως δήλωσε και ο ίδιος, «η διατήρηση όλων των χρήσιμων και ευ­εργετικών χαρακτηριστικών ενός βι­βλίου με την ταυτόχρονη προσθήκη ο­ρισμένων πρωτοποριακών γνωρισμάτων που θα του επιτρέψουν να εισέλθει δυ­ναμικά στον 21ο αιώνα».

Διάφοροι τίτλοι βιβλίων θα φορτώνο­νται σε έναν υπολογιστή ο οποίος θα βρί­σκεται τοποθετημένος στη ράχη του βι­βλίου και που στη συνέχεια θα στέλνει μηνύματα στα σφαιρίδια ηλεκτρονικού μελανιού που θα επικαλύπτουν κάθε σε­λίδα. Τα σφαιρίδια θα είναι μαύρα από τη μια πλευρά και άσπρα από την άλλη και θα έχουν τη δυνατότητα να αναπο­δογυρίζουν ανάλογα με το ηλεκτρικό φορτίο που θα διοχετεύεται ανάμεσά τους, δημιουργώντας μοτίβα που θα έ­χουν την εμφάνιση των κλασικών αρά­δων — θα λειτουργούν δηλαδή σαν εικονοστοιχεία (pixels). Τα μοτίβα θα παρα­μένουν στη θέση τους μέχρι να ξανα- προγραμματιστεί το βιβλίο, ενώ μια οθόνη στη ράχη του βιβλίου θα βοηθά τους αναγνώστες να επιλέγουν αυτό που επι­θυμούν να διαβάσουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα αυτή ανακάλυψη θα κάνει το διάβασμα πιο οι­κονομικό και βολικό, και ταυτόχρονα θα πείσει τους δηλωμένους βιβλιοφάγους που έχουν διακηρύξει την απέχθειά τους προς τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να εισέλθουν εν ειρήνη στην εποχή της πληροφορικής…”

 

[ Πηγή: Κατερίνα Κεράστα, Βιβλιοθηκονόμος ]

Comments are closed.