“Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων και η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα εντός των κοινοτικών οργάνων και οργανισμών”

0

Τίτλος: “Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων και η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα εντός των κοινοτικών οργάνων και οργανισμών”

Σύνταξη: Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων

Εκδόσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης

Άδεια διανομής: Ελεύθερη αναπαραγωγή (με αναφορά της πηγής)

ISBN 78-92-95073-50-0

Σελίδες: 12  //  Έτος έκδοσης: 2009

 

✔ Κατεβάστε το e-book:

PDF

 

✔ Περιγραφή:

Η επεξεργασία πληροφοριών προσωπικού χαρακτήρα από τη διοίκηση της ΕΕ είναι καθημερινή υπόθεση. Οι δραστηριότητες που αφορούν τις προσλήψεις, η επαγγελματική αξιολόγηση, η συλλογή δεδομένων υγείας σε ιατρικούς φακέλους, η δημιουργία συστημάτων διαχείρισης χρόνου και η επιτήρηση μέσω βιντεοκάμερας αποτελούν λίγα μόνο παραδείγματα.

Μολονότι κατά κανόνα οι αποθηκευμένες πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν θα εξυπηρετήσουν απλώς νόμιμους σκοπούς χωρίς άλλες συνέπειες, εμπεριέχουν επίσης κινδύνους. Εάν οι πληροφορίες αυτές είναι ανακριβείς, παρωχημένες ή κοινοποιούνται σε ακατάλληλα πρόσωπα, ενδέχεται να υποστείτε αρκετά σοβαρή βλάβη. Θα μπορούσατε να αποκλεισθείτε άδικα από επαγγελματική σύμβαση, να στερηθείτε την πρόσβαση σε κτήριο λόγω εσφαλμένης ταυτοποίησης, να κατηγορηθείτε για μη επιτρεπόμενη κοινοποίηση πληροφοριών ή ακόμη και να αποτελέσετε θύμα κλοπής ταυτότητας.

Η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αφορά συνεπώς όλα τα μέλη του προσωπικού της ΕΕ, που πρέπει να γνωρίζουν τα σχετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις τους. Επιπλέον η προστασία αυτή μπορεί να αφορά επίσης το ευρύ κοινό στην περίπτωση που αυτό εμπιστεύεται πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα στα κοινοτικά όργανα και οργανισμούς.

Η προστασία των δεδομένων συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα που δεν προστατεύεται μόνο από την εθνική νομοθεσία αλλά και από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Καθιερώνεται στο άρθρο 8 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προώθηση μιας «νοοτροπίας προστασίας δεδομένων» στους κόλπους των οργάνων και οργανισμών συμβάλλει στη βελτίωση της χρηστής διακυβέρνησης. Επιπλέον, η ενσωμάτωση των εγγυήσεων προστασίας των δεδομένων στη νομοθεσία και τις πολιτικές της ΕΕ, εφόσον απαιτείται, αποτελεί βασική προϋπόθεση της επιτυχίας τους.

 

[ Πηγή: European Union Bookshop ]

 

Comments are closed.