“Διαδίκτυο και Λογοτεχνία: Έρευνα αναγνωστικής συμπεριφοράς των χρηστών του διαδικτύου και αξιοποίησή της στη διδασκαλία της Λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση” – Διδακτορική διατριβή της Ειρήνης Γαμβρού

0

Τίτλος: “Διαδίκτυο και Λογοτεχνία: Έρευνα αναγνωστικής συμπεριφοράς των χρηστών του διαδικτύου και αξιοποίησή της στη διδασκαλία της Λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση”

Συγγραφέας: Ειρήνη Γαμβρού

Είδος: Διδακτορική διατριβή

Έκδοση: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης / Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Άδεια διανομής: Ελεύθερη διάθεση

Σελίδες: 431 // Έτος έκδοσης: 2016

 

✔ Κατεβάστε το e-book:

  PDF    Διαβάστε

 

✔ Περιγραφή:

Η εργασία ερευνά τον τρόπο που η ανάγνωση και η γραφή επαναπροσδιορίζονται στο διαδικτυακό χώρο. Η έννοια της ψηφιακής κοινότητας και οι ιδιαιτερότητές της, αν αυτή συγκριθεί με τις εκτός σύνδεσης κοινότητες, αναζητήθηκαν σε διαδικτυακές κοινότητες που έχουν ως κύρια ενασχόληση την ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων. Με την αξιοποίηση της μεθόδου της πολυχωροθετημένης διαδικτυακής εθνογραφικής παρατήρησης συλλέχθηκε το πρωτογενές υλικό της έρευνας από δύο σημεία του παγκόσμιου ιστού στα οποία ασκείται η πρακτική της ανάγνωσης και της γραφής. Το πρώτο σημείο είναι η διαδικτυακή κοινότητα «Λέσχη του Βιβλίου» και το δεύτερο είναι ψηφιακή τάξη, η οποία δημιουργήθηκε στον παγκόσμιο ιστό και λειτούργησε σε δημόσιο Γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης. Οι δραστηριότητες της ανάγνωσης και της γραφής όπως αναπτύσσονται στη «Λέσχη του Βιβλίου» καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του δεύτερου μέρους. Καίρια σημεία της παρατήρησης αυτής αποτελούν η συν-ανάγνωση και η συν-γραφή στο διαδικτυακό χώρο, δραστηριότητες οι οποίες θεωρείται ότι είναι ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίο ανασυστήνονται αυτές στο διαδικτυακό χώρο. Στο τρίτο μέρος παρατηρούνται οι δραστηριότητες της ανάγνωσης και της γραφής στην ψηφιακή τάξη. Για την ψηφιακή τάξη αξιοποιούνται οι μέθοδοι των συνεντεύξεων και των ερωτηματολογίων. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι οι γραμματισμοί του σχολικού περιβάλλοντος επαναπροσδιορίζονται και προκύπτει ότι φυσικοί μηχανισμοί νοηματοδοσίας με τη χρήση των ψηφιακών πρακτικών, ελεύθεροι από προκαθορισμένα ερμηνευτικά σχήματα, ακονίζουν αποτελεσματικότερα την κριτική δυνατότητα των μαθητών.

 

[ Πηγή: https://ikee.lib.auth.gr ]

 

Comments are closed.