«Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα του 1200, Ελληνικό Αρκαδίας» – Λεύκωμα του Πάνου Χαρ. Μανιατόπουλου

0

Τίτλος: «Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα του 1200, Ελληνικό Αρκαδίας»

18 φωτογραφίες

Συγγραφέας: Πάνος Χαρ. Μανιατόπουλος

Είδος: Λεύκωμα

Ψηφιακή έκδοση

Άδεια διανομής: Ελεύθερη διάθεση

Σελίδες: 13

Έτος έκδοσης: 2020

 

✔ Κατεβάστε το e-book:

PDF    Διαβάστε

 

✔ Περιγραφή:

Το τοπίο εδώ είναι τελείως διαφορετικό, είναι εξόχως ειδυλλιακό. Το μεσαιωνικό γεφύρι, τα ερείπια του προχριστιανικού Ασκληπιείο, ο παλαιός υδρόμυλος «του Κόκκορη» προσδίδουν στο όλο περιβάλλον γραφικότητα και ωραιότητα.

Το κυριότερο, όμως, σημείο αναφοράς της περιοχής, το μέρος που ελκύει τη ματιά του επισκέπτη και δεν λέει να την αφήσει είναι το πολύ εντυπωσιακό, αν και μικρό, οικοδόμημα του Ναού του Αποστόλου Ανδρέα, Μετόχι σήμερα της Μονής Προδρόμου. Ο Ναός, στην κυριολεξία παρόχθιος του Λουσίου, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονική και αρχαιολογική άποψη και γι΄αυτό τον έχουν μελετήσει επισταμένως οι ειδικοί.

Είναι γνωστό, ότι ο Λούσιος μάλλον διέσχιζε το Βυζαντινο Ατζίχωλο και λόγω γεωλογικών φαινομένων μετατοπίστηκε στο σημείο που είναι σήμερα. Επομένως ο Ατσίχωλος ήταν πολύ κοντά στο μελετώμενο ναό, εάν δεν το συμπεριελάμβανε. Ωστόσο από τις πηγές δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια η σχέση παλαιού Ατσιχώλου – Ναού Αγ. Ανδρέα, ούτε εάν το μνημείο είχε σχέση με κάποια από τις Μονές ή τα ασκητήρια ή αν ήταν το ίδιο ασκητήριο της περιοχής. Το βέβαια είναι ότι ο Ναός κτίστηκε πάνω σε ερείπια ειδωλολατρικού Ιερού, αφού είχε μεσολαβήσει ναός Ρωμαϊκής εποχής.

Ο ναός αποτελεί δίκλητη τρουλαία βασιλική, διαστάσεων 3,30 Χ 4,75μ. Ο τρούλλος σαφώς υπερμεγέθης, κυλινδρικός και δυσανάλογος προς το όλο οικοδόμημα, είναι ελλειψοειδής και στηρίζεται στους ημικυλινδρικούς θόλους του ναού. Ο φωτισμός επιτυγχάνεται από τα έξι μικροπαράθυρα και τέσσερα πολύ μικρά (σχισμές) του τρούλλου.

[ Συνέχεια εδώ: www.e-gortynia.gr ]

 

 

Comments are closed.