«Ελληνικό ή Μουλάτσι, Αρχαία Γόρτυς, Λούσιος ποταμός, Άγιος Ανδρέας – Αρκαδία, Πελοπόννησος» – Λεύκωμα του Πάνου Χαρ. Μανιατόπουλου

0

Τίτλος: «Ελληνικό ή Μουλάτσι, Αρχαία Γόρτυς, Λούσιος ποταμός, Άγιος Ανδρέας – Αρκαδία, Πελοπόννησος» 

56 φωτογραφίες

Συγγραφέας: Πάνος Χαρ. Μανιατόπουλος

Είδος: Λεύκωμα

Ψηφιακή έκδοση

Άδεια διανομής: Ελεύθερη διάθεση

Σελίδες: 60

Έτος έκδοσης: 2020

 

✔ Κατεβάστε το e-book:

PDF

 

✔ Περιεχόμενα:

1. ΕΛΛΗΝΙΚΟ η ΜΟΥΛΑΤΣΙ

Είναι χωριό της επαρχίας Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας. Το παλαιότερο όνομα του χωριού ήταν Μουλάτσι , πιθανώς από τη σλάβικη λέξη mulach που σημαίνει μουλάρι .

Βρίσκεται στη διαδρομή μεταξύ Στεμνίτσας και Καρύταινας στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Μαινάλου , σε υψόμετρο 720 μ. , 23 χμ από Μεγαλόπολη και 8 χμ από Στεμνίτσα . Το χωριό ανήκει διοικητικά στον δήμο Γορτυνίας κι έχει 200 περίπου μόνιμους κατοίκους .

[ Συνέχεια εδώ: www.pna.gr ]

 

2. ΑΡΧΑΙΑ ΓΟΡΤΥΣ

Η αρχαία Γόρτυνα συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες αρκαδικές πόλεις του αρχαίου κόσμου. Οι ακριβείς χρονολογίες ίδρυσης, ακμής και παρακμής της δεν είναι γνωστές, καθώς τα αρχαιολογικά στοιχεία που έχουν έρθει στο φως δεν είναι επαρκή για να τις προσδιορίσουν. Πάντως είναι γενικότερα αποδεκτό ότι η πόλη διένυε την ακμή της ήδη τον 4ο αιώνα π.Χ. και πρέπει να καταστράφηκε περί τον 12ο αιώνα.

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται έξω από το χωριό Ατσίλοχος της Ορεινής Αρκαδίας. Υπολείμματα που έχουν έλθει στο φως περιλαμβάνουν τμήματα της παλαιάς οχύρωσης, ερείπια κατοικιών και δημοσίων κτιρίων, ιερό του Ασκληπιού και λουτρά, προφανώς σχετιζόμενα με το Ασκληπιείο, με ιαματικές ιδιότητες. Τα λουτρά είναι από τα σημαντικότερα του αρχαίου κόσμου που έχουν ανακαλυφθεί· περιλάμβαναν ένα ιδιαίτερο σύστημα θέρμανσης, που θεωρήθηκε από τους ερευνητές αρκαδική ευρεσιτεχνία.

[ Συνέχεια εδώ: www.mythicalpeloponnese.gr ]

 

3. ΛΟΥΣΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Ο Λούσιος είναι ποταμός της Πελοποννήσου και παραπόταμος του Αλφειού. Είναι σχετικά μικρός ποταμός, μήκους 25 χιλιομέτρων περίπου, το φυσικό τοπίο όμως που ξεδιπλώνεται και από τις δύο όχθες του είναι μαγευτικό. Το όνομα του ποταμού έχει αρχαία καταγωγή· λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι διότι στα νερά του έλουσαν τον νεογέννητο Δία οι Νύμφες Θεισόα, Νέδα και Αγνώ.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το φαράγγι το οποίο διασχίζει ο Λούσιος δίπλα στην Καρύταινα, περίπου 26 χιλιόμετρα από τις εκβολές του. Η φυσική του ομορφιά μάλιστα είναι τέτοια, που το Υπουργείο Πολιτισμού το χαρακτήρισε το 1997 προστατευόμενη περιοχή.

[ Συνέχεια εδώ: www.mythicalpeloponnese.gr ]

 

4. ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ, ΤΟΥ 1200

Το τοπίο εδώ είναι τελείως διαφορετικό, είναι εξόχως ειδυλλιακό. Το μεσαιωνικό γεφύρι, τα ερείπια του προχριστιανικού Ασκληπιείο, ο παλαιός υδρόμυλος «του Κόκκορη» προσδίδουν στο όλο περιβάλλον γραφικότητα και ωραιότητα.

Το κυριότερο, όμως, σημείο αναφοράς της περιοχής, το μέρος που ελκύει τη ματιά του επισκέπτη και δεν λέει να την αφήσει είναι το πολύ εντυπωσιακό, αν και μικρό, οικοδόμημα του Ναού του Αποστόλου Ανδρέα, Μετόχι σήμερα της Μονής Προδρόμου. Ο Ναός, στην κυριολεξία παρόχθιος του Λουσίου, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονική και αρχαιολογική άποψη και γι΄αυτό τον έχουν μελετήσει επισταμένως οι ειδικοί.

[ Συνέχεια εδώ: www.e-gortynia.gr ]

 

 

Comments are closed.