«Αθήνα – Παρίσι 1967-1974. Η απριλιανή δικτατορία και το φοιτητικό κίνημα στο εξωτερικό»

0

Τίτλος: «Αθήνα – Παρίσι 1967-1974»

Η απριλιανή δικτατορία και το φοιτητικό κίνημα στο εξωτερικό

Συζητούν: 1. Η ανατομία του καθεστώτος: Σωτήρης Ριζάς – Τάσος Σακελλαρόπουλος – Βαγγέλης Καραμανωλάκης  //  2. Ένας Έλληνας στο Παρίσι τον καιρό της δικτατορίας: Μάκης Καβουριάρης – Αντώνης Σαραντίδης – Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Έκδοση: Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) – Ψηφιακό εκδοτικό πρόγραμμα «2 Αιώνες σε 21 Εκπομπές»

Σελίδες: 48  //  Έτος έκδοσης: 2021

 

✔ Κατεβάστε το e-book:

  PDF    Διαβάστε

 

✔ Περιγραφή:

54 χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και την επιβολή της επτάχρονης δικτατορίας στην Ελλάδα, ο δημόσιος διάλογος γύρω από τη χούντα παραμένει, συχνά, εγκλωβισμένος σε απλουστεύσεις και στερεότυπα. Ταυτόχρονα, οι ολοένα και αυξανόμενες ιστορικές πηγές καθώς και σειρά νέων ερευνών και μελετών, έχουν καταφέρει να φωτίσουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες την ιστορία της περιόδου και να συμβάλουν στη βαθύτερη κατανόηση τόσο του καθεστώτος όσο και του αντιδικτατορικού αγώνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην πρώτη συζήτηση που φιλοξενεί η παρούσα έκδοση, ο αντιπρόεδρος των ΑΣΚΙ, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, συνομιλεί με τον Σωτήρη Ριζά, διευθυντή ερευνών και διευθύνοντα του Κέντρου Ερεύνης Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και τον Τάσο Σακελλαρόπουλο, υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη. Οι τρεις ιστορικοί, συστηματικοί μελετητές διαφορετικών πτυχών της περιόδου της δικτατορίας, επιχειρούν μία ανατομία της δικτατορίας των συνταγματαρχών, εστιάζοντας στην ίδια την ομάδα των μεσαίων και ανώτερων στελεχών του στρατού που κατέβαλαν την εξουσία, το καθεστώς που εγκαθίδρυσαν, τις πολιτικές που εφάρμοσε και τις διεθνείς του σχέσεις, τις πρακτικές της βίας και την οργάνωση της άμυνάς του απέναντι στο αντιδικτατορικό κίνημα, την προσπάθεια πολιτικοποίησης και τις συγκρούσεις στο εσωτερικό του.

Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε στο Παρίσι και στην ιστορία του αντιδικτατορικού κινήματος των ελλήνων φοιτητών των πανεπιστημίων της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο Μάκης Καβουριάρης, αρχικά μεταπτυχιακός φοιτητής και στη συνέχεια καθηγητής, επί σειρά ετών, στο Παρίσι, καθώς επίσης πρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων Φοιτητών (ΕΠΕΣ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Πανεπιστημιακών Δυτικής Ευρώπης στη διάρκεια της δικτατορίας, αφηγείται τις εμπειρίες του, με τη συνδρομή του Βαγγέλη Καραμανωλάκη και του Αντώνη Σαραντίδη, υποψήφιου διδάκτορα στο ΕΚΠΑ. Η πολύτιμη, αυτή, μαρτυρία πλουτίζει τη γνώση μας σχετικά με τη συγκρότηση του αντιδικτατορικού κινήματος στο εξωτερικό, τους τρόπους με τους οποίους βιώθηκε η είδηση του πραξικοπήματος στην Ελλάδα, την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά και τη διαπλοκή του με καθοριστικά εθνικά και διεθνή γεγονότα της περιόδου, όπως η διάσπαση του ΚΚΕ και ο Μάης του ’68. Τέλος, ο Μ. Καβουριάρης και οι συνομιλητές του επανεπισκέπτονται σημαντικές στιγμές της ιστορίας αυτής, όπως η κατάληψη του Ελληνικού Σπιτιού και η έκδοση της Πορείας, ενός εμβληματικού περιοδικού του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος.

 

[ Πηγή: www.askiweb.eu ]

 

Comments are closed.