“Αι πολύχρυσαι Μυκήναι» – Λεύκωμα της Ειρήνης Σαρόγλου-Τσάκου

0

Τίτλος: “Αι πολύχρυσαι Μυκήναι'”

Από τη σειρά Τετραλογία του Αιγαίου

Συγγραφέας: Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου

Είδος: Λεύκωμα / Μελέτη

Έκδοση: Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»

Άδεια διανομής: Ελεύθερη διάθεση

ISBN 978-618-80828-4-7

Σελίδες: 202  //  Έτος έκδοσης: 2015

 

✔ Κατεβάστε το e-book:

PDF

 

✔ Περιγραφή:

Το βιβλίο αυτό μάς αποκαλύπτει τον μυκηναϊκό πολιτισμό, έναν πολιτισμό που, μαζί με τον μινωικό, αποτελούν τους λαμπρότερους της ελληνικής Προϊστορίας και συγκαταλέγονται στους πρωιμότερους υψηλούς πολιτισμούς της Ευρώπης.

Μας περιδιαβάζει στα σημαντικά κέντρα του, μας γνωρίζει το οικονομικό και διοικητικό σύστημα που τον διέπει· αναδεικνύει τα μεγάλα τεχνικά έργα της περιόδου: τα ανάκτορα, τις μνημειώδεις ακροπόλεις, τους επιβλητικούς τάφους, τα εγγειοβελτιωτικά έργα.

Μας παρουσιάζει τη μυκηναϊκή κοινωνία, αναλύοντας τα συστατικά της στοιχεία: την αγροτική και βιοτεχνική παραγωγή, τη γραφή, τη θρησκεία και τα ταφικά έθιμα, τη διατροφή, αλλά και την ανάπτυξη της Ιατρικής, έτσι όπως μας πληροφορούν γι’ αυτήν τα ομηρικά έπη.

Εξαιρετική αναφορά γίνεται στις ναυτικές εκστρατείες των Μυκηναίων –την Αργοναυτική και τον Τρωικό Πόλεμο–, καθώς και στην περιπλάνηση του Οδυσσέα, παραδόσεις που διασώθηκαν και στους μεταγενέστερους μύθους, και καταδεικνύουν την κυριαρχία των Μυκηναίων στη θάλασσα, τις εξερευνητικές επιχειρήσεις τους, τη χάραξη υπερπόντιων εμπορικών δρόμων.

Συναρπαστική και η εικονογράφηση του βιβλίου που συνοδεύει τα κεφάλαια· μας φανερώνει μερικά από τα ωραιότερα δείγματα της τέχνης της Μυκηναϊκής περιόδου που έχουν διασωθεί· υψηλής ποιότητας αγγεία –πήλινα, λίθινα, μετάλλινα, από φαγεντιανή–, ειδώλια, περίτεχνα κοσμήματα, σφραγίδες, στοιχεία της εξάρτυσης και του οπλισμού, μέρη από τον τοιχογραφικό διάκοσμο.

Τελειώνοντας τη γοητευτική μας περιπλάνηση στον μυκηναϊκό κόσμο μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, αντιλαμβανόμαστε ότι ο μυκηναϊκός πολιτισμός έσβησε, ωστόσο είχε θέσει προηγουμένως τα θεμέλια για τη δημιουργία αυτού που ορίστηκε ως «ελληνικό θαύμα» της Αρχαϊκής και Κλασικής περιόδου.

 

[ Πηγή: www.mariatsakosfoundation.gr ]

 

Comments are closed.