“Γνώσεις για τη θάλασσα 2020” – Θαλάσσιες παρατηρήσεις και δεδομένα για μια έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη

0

Τίτλος: “Γνώσεις για τη θάλασσα 2020”

Θαλάσσιες παρατηρήσεις και δεδομένα για μια έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύνταξη: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας

Εκδόσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης

Άδεια διανομής: Ελεύθερη αναπαραγωγή (με αναφορά της πηγής)

ISBN 978-92-79-16448-4

Σελίδες: 32  //  Έτος έκδοσης: 2010

 

✔ Κατεβάστε το e-book:

PDF

 

✔ Περιγραφή:

Σύμφωνα με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» αναγνωρίζεται ότι η γνώση είναι φορέας καινοτομίας και, κατά συνέπεια, έξυπνης και βιώσιμης ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια οικονομία, η γνώση αυτή, εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την παρατήρηση των ρυθμών και κύκλων της θάλασσας. Τα δεδομένα, ωστόσο, που συλλέγονται μέσω αυτών των παρατηρήσεων είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε γνώσεις και καινοτομία μόνον εφόσον διευκολυνθούν οι ευρωπαίοι μηχανικοί και επιστήμονες στην αναζήτησή τους, στην πρόσβαση σε αυτά, στην ομαδοποίηση και στην τάχιστη και αποτελεσματική αξιοποίησή τους. Κάτι το οποίο δεν ισχύει, απαραίτητα, σήμερα.

Η πρωτοβουλία της Επιτροπής «Γνώσεις για τη θάλασσα 2020» αποσκοπεί στο να αξιοποιήσει και να συγκεντρώσει θαλάσσια δεδομένα από διαφορετικές πηγές και να διευκολύνει τη χρήση τους για σκοπούς διαφορετικούς από εκείνους για τους οποίους αρχικά προορίζονταν. Αυτό θα αποφέρει τρία σημαντικά οφέλη.

Πρώτον, θα οδηγήσει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας όλων εκείνων των ιδιωτικών φορέων, των δημόσιων αρχών και των ερευνητών που χρησιμοποιούν θαλάσσια δεδομένα. Θα δαπανώνται λιγότερος χρόνος και προσπάθεια για την συγκέντρωση και επεξεργασία ασύμβατων δεδομένων από ετερογενείς πηγές.

Δεύτερον, θα εισαγάγει νέες ευκαιρίες και θα αποτελέσει φορέα καινοτομίας για τη θαλάσσια οικονομία. Είμαι βέβαιη ότι η καθολική και αξιόπιστη πρόσβαση σε ακριβή θαλάσσια δεδομένα θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες που δεν είχαμε έως σήμερα διανοηθεί.

Τρίτον, θα μειωθεί η αβεβαιότητα στις γνώσεις μας ως προς τη συμπεριφορά των θαλασσών και των ωκεανών. Αυτό δεν θα είναι επωφελές μόνον για όσους ζούνε και εργάζονται στις θάλασσες και στις ακτές. Τα ωκεάνια ρεύματα επηρεάζουν το χερσαίο κλίμα. Η βελτίωση των γνώσεων για τη θάλασσα δεν επαρκεί για την καλύτερη πρόβλεψη της ηπιότητας ή μη του κλίματος στην Ευρώπη, μελλοντικά. Αποτελεί, όμως, απαραίτητη προϋπόθεση. Έτσι, οι καλύτερες γνώσεις για τη θάλασσα μπορούν να συμβάλουν στην προσαρμογή της Ευρώπης στην κλιματική αλλαγή.

 

[ Πηγή: European Union Bookshop ]

 

Comments are closed.