✩ Σχετικά με την Ανοικτή Βιβλιοθήκη

Η Ανοικτή Βιβλιοθήκη  δημιουργήθηκε το 2010 και αποτελεί ένα αποθετήριο με χιλιάδες ελληνικά ψηφιακά και ηχητικά βιβλία που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο. Περιλαμβάνει έργα Κλασικής Λογοτεχνίας και Αρχαίας Γραμματείας που είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων (Public domain), αλλά και σύγχρονα έργα που επέλεξαν να τα διαθέσουν ελεύθερα οι συγγραφείς τους ή οι εκδοτικοί οίκοι. Παράλληλα προωθεί την ψηφιακή λογοτεχνία εκδίδοντας καινοτόμα e-books με ελεύθερη διανομή.

Τα ψηφιακά βιβλία ταξινομούνται σε 40 θεματικές κατηγορίες. Τα Λογοτεχνικά e-books ταξινομούνται σε 8 κατηγορίες: Κλασική λογοτεχνία, μυθιστόρημα-νουβέλα, διήγημα, ποίηση, δοκίμιο, θεατρικό έργο, παιδική λογοτεχνία και κόμικ. Και πέρα από τις μεγάλες κατηγορίες Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Αρχαία Γραμματεία, υπάρχουν και συλλογές με ενδιαφέροντα βιβλία που αφορούν την υγεία, τη διατροφή, τη γεωργική καλλιέργεια, τα χόμπι, τη διαφορετικότητα, τα ΑμεΑ, το ταξίδι και την επιχειρηματικότητα.

Η Ανοικτή Βιβλιοθήκη περιλαμβάνεται στον κατάλογο “Enjoy Legal” του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας για νόμιμο και ασφαλές ελληνικό περιεχόμενο.

Συνεργάζεται επίσης με τη βιβλιοθήκη Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων χορηγώντας e-books για την ηλεκτρονική συλλογή βιβλίων.

Έχει βραβευτεί 3 φορές για την εθελοντική συνεισφορά στην Εκπαίδευση.

✩ Βραβεία:

 


 

 

Το συλλογικό e-book «Δήγμα Γραφής» βραβεύτηκε ως το καλύτερο Συγγραφικό έργο 2011 στα Ελληνικά Βραβεία Διαδικτύου, ενώ το συνεργατικό θεατρικό έργο «Ο άνδρας με την πουά γραβάτα» έχει ανέβει από 16 διαφορετικές θεατρικές ομάδες σε πόλεις της Ελλάδας. Η συλλογή “Φόβος κανένας” είναι το πρώτο ελληνικό βιβλίο που εκδόθηκε με την μέθοδο crowdfunding.

Έχει παρουσιαστεί στο TEDx του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο Unconference της Future Library, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο 2nd Athens Culture Symposium του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, στο Pecha Kucha Heraklion vol #3, στο Commons Festival, στο συνέδριο Φυσικής Δρώμενα και σε εκδήλωση για τα Creative Commons.

Η Ανοικτή Βιβλιοθήκη συνεργάζεται με το Ερευνητικό εργαστήρι ανοικτής τεχνολογίας P2P Lab, το ελληνικό τμήμα των Creative Commons και το λογοτεχνικό περιοδικό Fractal – Η γεωμετρία των ιδεών. Συμμετέχει κάθε χρόνο στη διεθνή δράση Εβδομάδα “Διάβασε ένα ebook”, στην Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης, στην Εβδομάδα Ανοικτής Εκπαίδευσης, στην Παγκόσμια Ημέρα Ψηφιακής Διατήρησης και στην Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Συμμετείχε στην διοργάνωση του λογοτεχνικού διαγωνισμού “ΛόγωΤέχνης” και ήταν χορηγός επικοινωνίας του WordCamp Greece 2021.

 

✩  Έγραψαν για την Ανοικτή Βιβλιοθήκη

 

 

 

 

 

  

 

 

✩ Άνθρωποι που έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ανοικτής Βιβλιοθήκης

 

✩ Το παλαιό λογότυπο της Ανοικτής Βιβλιοθήκης (2010-2017)