✔ Ημερίδα στην 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: “Η ψηφιακή μετάβαση του βιβλίου – μια διαρκής εξέλιξη”

0

15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Παρασκευή, 4 Μαΐου
Ώρα: 10.00-14.00, Αίθουσα Μονόκερως

Τις ψηφιακές προκλήσεις για το παρόν και το μέλλον του βιβλίου αναδεικνύει η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της οποίας δραστήρια ψηφιακά εγχειρήματα θα παρουσιαστούν στους αναγνώστες και τους επαγγελματίες του βιβλίου, ενώ σε μια ανοιχτή συζήτηση εξετάζονται οι προκλήσεις της ψηφιακής μετάβασης του κλάδου.

Μέσα από ένα κύκλο παρουσιάσεων, οι επισκέπτες της ΔΕΒΘ εξοικειώνονται με εφαρμογές, πλατφόρμες και υπηρεσίες, που φέρνουν την ψηφιακή εποχή στην εκπαίδευση, τις βιβλιοθήκες, τις ανθρωπιστικές επιστήμες, την έκδοση, προώθηση και ανάγνωση των βιβλίων και στις κοινότητες των αναγνωστών.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζεται η ψηφιακή πλατφόρμα EMMA, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί, μεταξύ άλλων, από την εταιρεία IN2 με έδρα στο Λονδίνο, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη και την Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης. Η πλατφόρμα EMMA στοχεύει στη συγκέντρωση, οργάνωση, ανάλυση και παρουσίαση περιεχομένου πολιτιστικών δράσεων με άξονα το βιβλίο με έμφαση τα social media και τις πολυμεσικές αφηγήσεις. Δημιουργώντας ένα δίκτυο πολιτιστικά δραστήριων εκθέσεων βιβλίου, φορέων, εκδοτών, φεστιβάλ κλπ, οι δημιουργοί της προσκαλούν του Έλληνες ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σε ψηφιακή κοινότητα ευρωπαϊκής εμβέλειας.

Επίσης, η Εθνική Βιβλιοθήκη (ΕΒΕ) παρουσιάζει την ανάπτυξη της πρώτης υπηρεσίας δανεισμού ηλεκτρονικών ελληνόγλωσσων εμπορικών βιβλίων, στην οποία συμμετέχουν 14 Έλληνες εκδότες με 2.500 τίτλους. Η ανάπτυξη και η πιλοτική λειτουργία της υπηρεσίας χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Μετεγκατάστασης της ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 2015-2017 με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στο στρογγυλό τραπέζι που θα ακολουθήσει, εξετάζονται οι διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες όλες οι δραστηριότητες γύρω από το βιβλίο έχουν αποκτήσει μια ψηφιακή διάσταση στην Ελλάδα και η εξέλιξη του κλάδου του βιβλίου μέσα σε ένα δυναμικό, διεθνές ψηφιακό περιβάλλον. Αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει τόσο η αναδυόμενη έμφαση στα social media και, ευρύτερα, η ψηφιακή προώθηση των βιβλίων και οι online κοινότητες αναγνωστών, όσο και η δυναμική των online βιβλιοπωλείων και των ηλεκτρονικών βιβλίων, καθώς και οι επιπτώσεις της ψηφιακής μετάβασης στην πολιτική του βιβλίου και στο σχεδιασμό των επαγγελματιών του κλάδου.

H ημερίδα περιλαμβάνει τρεις ενότητες:
1) Αποτελεσματικό content marketing για εκδότες και εκδηλώσεις βιβλίου: Μια πρακτική εισαγωγή στην ψηφιακή πλατφόρμα EMMA
2) Νέες ψηφιακές προσεγγίσεις στο βιβλίο: ψηφιακά εγχειρήματα και νέα ψηφιακά μοντέλα
3) Οι ψηφιακές προκλήσεις για το βιβλίο – συζήτηση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1) Αποτελεσματικό content marketing για εκδότες και εκδηλώσεις βιβλίου: Μια πρακτική εισαγωγή στην ψηφιακή πλατφόρμα EMMA, 10:00-11:00
emma.in-two.com/EMMA
• Marifé Boix-Garcia, Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης (www.buchmesse.de)
• Βασίλειος Μεζάρης, Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ΕΚΕΤΑ (www.iti.gr)
• Γιώργος Ιωαννίδης, IN2 (www.in-two.com)

 

2) Νέες ψηφιακές προσεγγίσεις στο βιβλίο: ψηφιακά εγχειρήματα και νέα ψηφιακά μοντέλα, 11:00-13:00

Συντονιστής: Σωκράτης Καμπουρόπουλος, Υπουργείο Πολιτισμού (www.culture.gr)
• «Η εκδοτική βιομηχανία του βιβλίου στην ψηφιακή εποχή», Παναγιώτης Κάπος
• «Το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος», Γεωργία Αγγελάκη, Υπεύθυνη Ανάπτυξης Ψηφιακών Υπηρεσιών, Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ 2015-2017 (www.transition.nlg.gr)
• «Προς τη συνύπαρξη έντυπου και ηλεκτρονικού: το παράδειγμα μιας απόπειρας μελέτης της λογοτεχνίας», Βασίλης Βασιλειάδης, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (www.selidodeiktes.greek-language.grwww.greek-language.gr/digitalResources/)
• «Ψηφιακό ακαδημαϊκό σύγγραμμα στις ελληνικές βιβλιοθήκες», Σοφία Ζαπουνίδου, Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (www.lib.auth.gr)
• Ανοιχτή Βιβλιοθήκη, Γιάννης Φαρσάρης (www.openbook.gr)
• «Λογοτεχνία και ψηφιακή ανάγνωση», Αργύρης Καστανιώτης, Εκδόσεις Καστανιώτη (www.kastaniotis.com)
• Fairead, Περικλής Δουβίτσας (www.fairead.net)
• Vivlio, Μιχάλης Καλαμαράς (www.vivl.io , www.thinking.gr)
• Bookoo, Κλειώ Ζαχαριάδη, Εκδόσεις Ψυχογιός (www.bookoo.gr)
• Next Book Thing, Δάφνη Παπαδούδη (www.nextbookthing.com)

 

3) Οι ψηφιακές προκλήσεις για το βιβλίο – συζήτηση, 13:00-14:00

Συντονιστής: Μιχάλης Καλαμαράς, eAnagnostis (www.eAnagnostis.gr)
• Σωκράτης Καμπουρόπουλος, Υπουργείο Πολιτισμού (www.culture.gr)
• Νίκος Αργύρης, Εκδόσεις Ίκαρος (www.ikarosbooks.gr)
• Γιάννης Μπασκόζος, «Ο αναγνώστης» (www.oanagnostis.gr)
• Κώστας Αγοραστός, Book Press (www.bookpress.gr)

 

Comments are closed.