“Κείμενα για νέους σε απλά Ελληνικά: Βιβλίο Α'”

0

Τίτλος: “Κείμενα για νέους σε απλά Ελληνικά: Βιβλίο Α'”

Συγγραφείς: Ειρήνη Αντωναράκου, Ευάγγελος Μαλμεν, Δήμητρα Τσίπου

Είδος: Εγχειρίδιο

Έκδοση: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Άδεια διανομής: Ελεύθερη διάθεση

Σελίδες: 130

Έτος έκδοσης: 2003

 

 

✔ Κατεβάστε το e-book:

PDF

 

✔ Περιγραφή:

Υποστηρικτικό βιβλίο για την γλωσσική διδασκαλία. Περιλαμβάνει αυθεντικά κείμενα για νέους και δραστηριότητες κατανόησης για διαφορετικά επίπεδα γλωσσομάθειας. Το παρόν Α’ Βιβλίο απευθύνεται σε υψηλό αρχάριο επίπεδο – χαμηλό μέσο επίπεδο.

Απευθύνεται σε παλιννοστούντες και αλλοδαπούς μαθητές 11-15 χρονών, αλλά και σε όλους τους μαθητές του Γυμνασίου που μαθαίνουν την Ελληνική ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από ελληνόφωνους μαθητές (πολύ μεγάλη επεκτασιμότητα). Προσβλέπει στη δημιουργία κινήτρων για την εξωσχολική ανάγνωση και στην ανάπτυξη της δεξιότητας κατανόησης του γραπτού κειμένου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τάξη ως συμπληρωματικό διδακτικό μέσο για την διδασκαλία αλλά και να τεθεί στη διάθεση των μαθητών για εξωσχολική ανάγνωση.

Το βιβλίο αρθρώνεται σε έξι θεματικές ενότητες που αφορούν: α. προβλήματα ένταξης, σχέσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων ή ατόμων ή ομάδων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, β. το φυσικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον, γ. τις διαπροσωπικές σχέσεις στην οικογένεια, την παρέα και το σχολείο, δ. ιστορίες και παραδόσεις των λαών, ε. αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, στ. ιστορίες φαντασίας, περιπέτειας και μυστηρίου.

Οι ενότητες περιλαμβάνουν ποικίλα είδη γραπτού λόγου όπως, διάλογο, αφήγηση, ποίημα, κόμικς, θεατρικό κείμενο, πληροφοριακό κείμενο, οδηγίες, γράμμα κ.α. που αφορούν στη κατανόηση του γραπτού λόγου. Για τη διευκόλυνση της κατανόησης σε κάθε κείμενο εξηγούνται τυχόν άγνωστες λέξεις και φράσεις με όσο το δυνατόν απλούστερο τρόπο και με τη βοήθεια σχετικού λεξιλογίου, ερωτήσεων, σκίτσων, συζήτηση στη τάξη και έκφραση προσωπικών εμπειριών των μαθητών που συνήθως προσφέρουν ευκαιρίες για διαπολιτισμική διδασκαλία. Συνήθως προηγείται του κειμένου μια σύντομη εισαγωγή ή ερώτηση προσανατολισμού για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στο γενικό νόημα του κειμένου.

 

[ Πηγή: http://repository.edulll.gr ]

 

Comments are closed.