☆ Η Ψηφιακή Ανάγνωση στην έρευνα του ΟΣΔΕΛ για το βιβλίο και το κοινό του στην Ελλάδα

0

 

Δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΣΔΕΛ με τίτλο «Αναγνώσεις, αναγνώστες και αναγνώστριες: Το βιβλίο και το κοινό του στην Ελλάδα», την επιστημονική διεύθυνση της οποίας είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του ΟΣΔΕΛ, στο πλαίσιο του πολιτιστικού και κοινωνικού του προγράμματος, το οποίο αποτελεί μέρος της αποστολής του.

Μπορείτε να κατεβάσετε την έρευνα εδώ.

 

✔ Αναφορικά με την ανάγνωση ψηφιακών βιβλίων (e-books) και την ακρόαση ακουστικών βιβλίων (audio-books) τα αποτελέσματα της έρευνας είναι τα ακόλουθα:

 

  • Πίνακας 19: Μορφή βιβλίων

Ο Πίνακας 19 παρουσιάζει τα στοιχεία για τη μορφή των βιβλίων που διαβάστηκαν από τους αναγνώστες. Τα περισσότερα βιβλία, σε ποσοστό 82%, ήταν έντυπα, το 15% βιβλία ηλεκτρονικής μορφής (ebooks) και μόνο το 3% audiobooks, δηλαδή ακουστικά βιβλία. Σχεδόν όλες οι γυναίκες (88%) διαβάζουν έντυπα βιβλία, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τους άνδρες στην πλειονότητά τους (74%). Ωστόσο, ένα αξιόλογο ποσοστό (23%) των ανδρών χρησιμοποιεί και ebooks, και μάλιστα οι άνδρες νεαρής ηλικίας, 16 έως 24 ετών, σε μεγαλύτερο βαθμό. Τα άτομα μεγάλης ηλικίας, 65 ετών και άνω, διαβάζουν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα έντυπα βιβλία (93%). Τέλος, η μορφή του ακουστικού βιβλίου φαίνεται να μην είναι ακόμα δημοφιλής στη χώρα καθώς τα ποσοστά χρήσης τους είναι χαμηλά. Παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε μια σχετική άνοδο της ακρόασης βιβλίων στις ηλικίες 25 έως 34 ετών (8%).

 

  • Πίνακας 20: Πρόθεση ανάγνωσης το επόμενο διάστημα

Η ερώτηση της οποίας τις απαντήσεις παρουσιάζει ο Πίνακας 20 αφορά την πρόθεση ανάγνωσης κάποιου βιβλίου τον επόμενο χρόνο ανάλογα με τη μορφή του (έντυπη, ebook, audiobook). Όπως φαίνεται, τα audiobooks είναι τα λιγότερο αγαπητά στο ελληνικό κοινό, καθώς το 84% των ερωτώμενων αποκρίνεται πως θα ακούσει audiobooks από λίγο έως καθόλου. Στην Ελλάδα κυριαρχούν ακόμη τα βιβλία σε έντυπη μορφή, την οποία προτιμά το 65% των αναγνωστών, αλλά αρχίζουν να εδραιώνονται και τα βιβλία σε ψηφιακή μορφή, με το 1/4 του κόσμου να απαντά πως είναι αρκετά πιθανό να διαβάσει κάποιο ebook.

Στον πίνακα δίνονται ακολούθως τα ποσοστά των απαντήσεων ανάλογα με το αν οι ερωτώμενοι είναι εντατικοί ή μη αναγνώστες, ανάλογα επίσης με το φύλο τους και την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν. Εκεί, αποτυπώνεται ότι τόσο οι αναγνώστες που είναι φανατικοί με το διάβασμα όσο και εκείνοι που διατηρούν μια πιο χαλαρή σχέση με αυτό προτιμούν, στην πλειονότητά τους, βιβλία σε έντυπη μορφή. Ακόμη, οι προτιμήσεις στη μία ή στην άλλη μορφή βιβλίου δεν σχετίζονται με το φύλο, καθώς τα ποσοστά των απαντήσεων και στις δύο περιπτώσεις είναι παρόμοια. Τέλος, παρατηρείται ότι όσο πιο μικρή είναι η ηλικιακή ομάδα τόσο πιο αγαπητές είναι οι εναλλακτικές μορφές βιβλίου, ενώ φαίνεται ότι διαβάζει περισσότερο η ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών.

 

  • Αποτελέσματα

– Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% τα βιβλία που διαβάστηκαν ήταν έντυπης μορφής (ebooks διάβασαν κυρίως άνδρες νεαρής ηλικίας).

– Η πρόθεση ανάγνωσης για τον επόμενο χρόνο αφορά κυρίως έντυπα βιβλία. (Για τα ebooks και τα audiobooks ενδιαφέρονται κυρίως τα άτομα νεαρής ηλικίας).

 

[ Πηγή; www.osdel.gr ]

 

Comments are closed.