“Ξέρω να προστατευτώ όταν γίνεται σεισμός” – Εγχειρίδιο της Φρίντας Κριτσωτάκη

0

xerw-na-prostateytw-otan-ginetai-seismosΤίτλος: “Ξέρω να προστατευτώ όταν γίνεται σεισμός”

Συγγραφέας: Φρίντα Κριτσωτάκη

Είδος: Εγχειρίδιο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Εκδόσεις Σαΐτα

Άδεια διανομής: Creative Commons BY-NC-ND  (Αναφορά δημιουργού – Μη εμπορική χρήση – Όχι παράγωγα έργα)

ISBN 978-618-5147-70-9

Σελίδες: 64  //  Έτος έκδοσης: 2015

 

✔ Κατεβάστε το e-book:

  PDF

 

✔ Περιγραφή:

Εγκεκριµένο από το Υπουργείο Παιδείας, σύµφωνα µε την υπ’ αρ. πρωτ. 35293/Γ7/13-3-2013

Το εκπαιδευτικό πρόγραµµα «Ξέρω να προστατευτώ όταν γίνεται σεισµός!» είναι ένα πρόγραµµα
διαθεµατικού, διαπολιτισµικού και κοινωνικού περιεχοµένου. Συνδέεται δε µε τη διάθεση του ανθρώπου για γνώση, για πράγµατα που του προκαλούν δέος.

Στόχος είναι η απόκτηση δεξιοτήτων διαχείρισης κινδύνου από τα παιδιά, ώστε οργανωµένα να παρεµβαίνουν άµεσα, ουσιαστικά και προγραµµατισµένα, ανάλογα µε την ηλικία τους, για να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους συµπολίτες τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι επιδιωκόµενες δεξιότητες είναι η λήψη αποφάσεων και η λύση προβληµάτων, η οµαδοσυνεργατική δράση, η διαχείριση των πληροφοριών, η διαχείριση του πανικού και του φόβου, η αυτοπροστασία, η παροχή πρώτων βοηθειών όπου χρειάζεται.

Το πρόγραµµα µπορεί να εκπονηθεί από παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, να ενσωµατωθεί στο αναλυτικό πρόγραµµα και να συνδεθεί µε τις διάφορες επιστήµες και περιοχές της γνώσης, όπως η
γεωγραφία, η γλώσσα, η ιστορία, τα µαθηµατικά, η αισθητική αγωγή (µουσική, εικαστικά, θέατρο) κλπ.
∆ίνονται πληροφορίες για τους σεισµούς, τις οποίες τα παιδιά µπορούν να εµπλουτίσουν ανάλογα µε την ηλικία και τις ικανότητές τους.

Η επιλογή του θέµατος µπορεί να γίνει µ’οποιοδήποτε τρόπο (διδακτική τεχνική), είτε από τα παιδιά, είτε µε τη βοήθεια του/της εκπαιδευτικού. Ο χωρισµός σε οµάδες εργασίας βοηθά ώστε να γίνει ευκολότερη η συλλογή του υλικού, το οποίο στη συνέχεια επεξεργάζονται και σιγά, σιγά φτάνουν στο επιθυµητό αποτέλεσµα. Οι επισκέψεις σε χώρους ανάλογους µε το θέµα, τα παιχνίδια ρόλων, το κουκλοθέατρο, τα µουσικά παιχνίδια, η παρατήρηση, τα παιχνίδια των αισθήσεων, η δηµιουργία ποιηµάτων, παραµυθιών κλπ, βοηθούν στην καλύτερη εµπέδωση του θέµατος.

Μέσα από εικαστικές δηµιουργίες (ζωγραφική, κολλάζ, πλαστική, κατασκευές µε άχρηστα υλικά) µπορούν ν’ αποτυπωθούν οι σκέψεις των παιδιών. Σκοπός είναι να κατανοήσουν τα παιδιά τα σεισµικά φαινόµενα και τις αιτίες τους, να µάθουν τον αντισεισµικό κώδικα ο οποίος είναι κοινός για όλους τους ανθρώπους, ν’αποκτήσουν αντισεισµική συµπεριφορά, να µάθουν να διαχειρίζονται τον φόβο και τον πανικό που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές. Το παιχνίδι, «Ξέρω να προστατευτώ όταν γίνεται σεισµός!», µπορεί να παιχτεί σαν επιτραπέζιο από 2-4 παίκτες, µε πιόνια και ζάρι από ανακυκλώσιµα υλικά π.χ. καπάκια µπουκαλιών ή από άλλα που µπορούν να φτιάξουν τα παιδιά. Το ίδιο παιχνίδι µπορεί να µεγεθυνθεί για να παιχτεί σαν επιδαπέδιο (π.χ. 2µ x 2µ), στο οποίο τα πιόνια µπορούν να είναι τα ίδια τα παιδιά. Το ζάρι, το οποίο πρέπει να είναι σχετικά µεγάλο (π.χ. 10εκ. x 10εκ.), το ρίχνει
κάθε φορά το παιδί που κάνει το πιόνι. Σ’ αυτό το παιχνίδι δεν υπάρχουν νικητές και νικηµένοι. Σκοπός είναι να γνωρίσουν τα παιδιά, όσο γίνεται καλύτερα τον σεισµό και τα µέτρα αντισεισµικής προστασίας.

 

[ Πηγή: www.saitapublications.gr ]

 

Comments are closed.