SearchCulture.gr: 160.000 ψηφιακά τεκμήρια για τον ελληνικό πολιτισμό διαθέσιμα στο διαδίκτυο

0

Το ΕΚΤ αναδεικνύει την ψηφιακή μας κληρονομιά μέσω σύγχρονων τεχνολογιών και υποδομών και διασφαλίζει στο διηνεκές το αποτέλεσμα μεγάλων έργων ψηφιοποίησης που χρηματοδοτούνται με δημόσιους, αλλά και ιδιωτικούς πόρους, προς όφελος της ευρύτερης κοινότητας.

Το www.SearchCulture.gr παρέχει πρόσβαση και ενιαία αναζήτηση σε περισσότερα από 160.000 τεκμήρια από 55 συλλογές 43 πολιτιστικών φορέων, με το περιεχόμενο αυτό να εμπλουτίζεται συνεχώς με υλικό από νέους φορείς. Αξιοποιώντας τις εθνικές υποδομές που εκ του ρόλου του διασφαλίζει το ΕΚΤ, οι φορείς αυξάνουν την ευρεσιμότητα του περιεχομένου τους, ενισχύουν την αξία της τεκμηρίωσής του και εξασφαλίζουν τις βέλτιστες προϋποθέσεις επανάχρησής του. Το περιεχόμενο του SearchCulture.gr, σε συμφωνία με τους φορείς, τροφοδοτεί αναγνωρισμένες διεθνείς πλατφόρμες πολιτιστικού περιεχομένου, όπως η ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana, προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας διεθνώς.

Ένας σημαντικός αριθμός πολιτιστικών φορέων της χώρας μας, όπως μουσεία, αρχεία, εφορίες αρχαιοτήτων, δήμοι, πολιτιστικοί οργανισμοί, διαθέτουν χιλιάδες τεκμήρια για ανακάλυψη στο πλήρως οργανωμένο ψηφιακό περιβάλλον ενιαίας πρόσβασης και προηγμένης αναζήτησης SearchCulture.gr του ΕΚΤ. Τα μεταδεδομένα διατίθενται ανοικτά με άδειες χρήσης Creative Commons ή άλλες παρόμοιες άδειες χρήσης, ενώ για το ψηφιακό περιεχόμενο ισχύουν όσα εφαρμόζει ο εκάστοτε φορέας περιεχομένου. Επιπλέον, ενεργοί σύνδεσμοι στους ιστότοπους  των πολιτιστικών φορέων δίνουν πρόσβαση στο πλήρες ψηφιακό αρχείο.

H διαδικτυακή πύλη SearchCulture.gr αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για έρευνα, όσο και στην εκπαιδευτική διαδικασία για να εμπλουτίσει το μάθημα με πρωτογενείς πηγές. Εκπαιδευτικοί και γονείς μπορούν να βρουν πολιτιστικό περιεχόμενο που εικονογραφεί κύρια γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας, όπως για παράδειγμα τα 118 έργα τέχνης με θέμα την Ελληνική Επανάσταση, από την καταπληκτική συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης και του Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου, φιλοτεχνημένα από ζωγράφους του ακαδημαϊκού ρεαλισμού (Σχολής του Μονάχου) όπως ο Νικόλαος Γύζης και ο Θεόδωρος Βρυζάκης.

[ Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο mycontent.ellak.gr >> ]

 

Comments are closed.