“Πολιτισμική διαχείριση, τοπική κοινωνία και βιώσιμη ανάπτυξη”

0

politismikh-diaxeirish-topikh-koinwnia-kai-biwsimh-anaptykshΤίτλος: “Πολιτισμική διαχείριση, τοπική κοινωνία και βιώσιμη ανάπτυξη”

Συγγραφείς: Ιωάννης Πούλιος, Μαριλένα Αλιβιζάτου, Γιώργος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Γιαννακίδης, Νικόλαος Γεώργιος Καραχάλης, Εύχαρις Μάσχα, Μάρλεν (Μαρία) Μούλιου, Μαρία Παπαδάκη, Χρήστος Προσύλης, Σμαράγδα Τουλούπα

Είδος: Σύγγραμμα

Έκδοση: Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Άδεια διανομής: Creative Commons BY-NC-ND (Αναφορά δημιουργού – Μη εμπορική χρήση – Όχι παράγωγα έργα)

ISBN 978-960-603-444-2

Σελίδες: 167  //  Έτος έκδοσης: 2015

 

✔ Κατεβάστε το e-book επιλέγοντας μορφότυπο:

PDF ePub

 

✔ Περιγραφή:

Η πολιτισμική διαχείριση είναι ένας σχετικά νέος επιστημονικός και επαγγελματικός κλάδος στην Ελλάδα. Η βιώσιμη ανάπτυξη συνιστά ένα πολύπλοκο όσο και επίκαιρο ζήτημα, με διεθνή αναφορά αλλά και ειδική ελληνική βαρύτητα ιδίως την τρέχουσα περίοδο της κρίσης.

Παρά τη σημασία του ζητήματος, η ελληνική βιβλιογραφία, ιδίως σε επίπεδο προπτυχιακών πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, παρουσιάζεται ελλιπής.

Στόχος του προτεινόμενου εγχειριδίου είναι η μελέτη της σχέσης ανάμεσα στην πολιτισμική διαχείριση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με εστίαση στην τοπική κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, το εγχειρίδιο:

• «αγκαλιάζει» το συνολικό κλάδο της πολιτισμικής διαχείρισης, με αναφορά στην (υλική καθώς και στην άυλη) πολιτισμική κληρονομιά και στη σύγχρονη πολιτισμική-καλλιτεχνική δημιουργία
• προσεγγίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη με τρόπο διεπιστημονικό
• εστιάζει στην τοπική κοινωνία και στον καθοριστικό ρόλο της για τη σύνδεση πολιτισμικής διαχείρισης και βιώσιμης ανάπτυξης
• αναδεικνύει ορισμένους ιδιαίτερα σημαντικούς – αλλά και συχνά προβληματικούς σε σχέση με την πολιτισμική διαχείριση – τομείς βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα: α) το τουριστικό branding τόπων και β) τις επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Μεθοδολογία:

Το εγχειρίδιο συνδέει τη θεωρία (θεωρητικό πλαίσιο και αρχές) και την πράξη (παραδείγματα έρευνας) καθώς και τη διεθνή και την ελληνική πραγματικότητα. Απώτερος σκοπός είναι να εξετάσει: α) πώς η ελληνική πραγματικότητα εντάσσεται στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και β) πώς η ελληνική πραγματικότητα μπορεί να συμβάλει στην πρόοδο των διεθνών εξελίξεων.

Δομή:

Καθορίζεται από τους επιμέρους τομείς της πολιτισμικής διαχείρισης.

Σε ποιους απευθύνεται:

Στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και λόγω του διεπιστημονικού του χαρακτήρα, το εγχειρίδιο απευθύνεται ως βοήθημα (συμπληρωματικό-ενισχυτικό του κύριου συγγράμματος) σε προπτυχιακούς φοιτητές διαφόρων τμημάτων: π.χ. κοινωνιολογίας, αρχαιολογίας, πολιτισμικών σπουδών, τουριστικών σπουδών και τεχνικών/ενεργειακών έργων.

 

[ Πηγή: https://repository.kallipos.gr ]

 

Comments are closed.