Γιατί τα e-books δεν σκότωσαν (ακόμη) το έντυπο βιβλίο;

0

Συντάκτης: Γιάννης Γορανίτης

Πηγή: insidestory.gr

 

Τον Νοέμβριο του 2007, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon παρουσίαζε το πρώτο Kindle“See How Amazon’s Kindle Evolved Over Time”, popsci.com, μια καινοτόμο συσκευή ανάγνωσης e-books. Η συσκευή με οθόνη τεχνολογίας ηλεκτρονικής μελάνης (Ε inkE Ink) και χωρητικότητα 200 περίπου βιβλίων, πλασαρίστηκε ως η σημαντικότερη εφεύρεση στον κλάδο του βιβλίου εδώ και έξι αιώνες. Από τότε δηλαδή που ο Γουτεμβέργιος εφηύρεΑπό την Encyclopaedia Britannica το πρώτο επίπεδο πιεστήριο. Έκτοτε, η τεχνολογία εκτύπωσης και οι μέθοδοι διακίνησης του βιβλίου βελτιώθηκαν, αλλά κατ’ ουσίαν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Τα e-readers ήρθαν για τον αλλάξουν. Πλέον η ηλεκτρονική μελάνη τυπώνεται απευθείας στις “σελίδες” της συσκευής ηλεκτρονικής ανάγνωσης.

To Kindle βέβαια δεν ήταν η πρώτη συσκευή ανάγνωσης αυτού του τύπου –η Sony άλλωστε είχε λανσάρει ένα tablet με οθόνη τεχνολογίας Ε ink από το 2004– αλλά ο συνδυασμός με το ηλεκτρονικό κατάστημα της AmazonΗ ιστοσελίδα απογείωσε το format.

 

  • Τη δεκαετία του ’60 η ιδέα εξελίχθηκε περαιτέρω, ενώ το 1971 ιδρύθηκε το Project Gutenberg, η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια ψηφιοποίησης και ηλεκτρονικής διάθεσης «όλων των βιβλίων που κυκλοφορούν».
  • Η πρώτη συσκευή ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων κυκλοφόρησε από τη Sony το 1992 με την ονομασία Data DiscmanData Discman.

 

Τα πρώτα δείγματα από τις πωλήσεις τόσο του Kindle, όσο και των ηλεκτρονικών βιβλίων που η Amazon ξεκίνησε να προωθεί σθεναρά, ήταν αν μη τι άλλο ενθαρρυντικά. Σύντομα η ανάπτυξη έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις. Το 2010 η Apple εισήγαγε με το iPad τα tablet PC και άνοιξε το δικό της ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Από το 2008 έως το 2011 η αύξηση πωλήσεων των e-books άγγιξε το 1.300%, ενώ το 2012 ανακοινώθηκε ότι οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων ξεπέρασαν τις αντίστοιχες των εντύπων με σκληρό εξώφυλλο. Στις ΗΠΑ και τη Βρετανία έφτασαν να αντιπροσωπεύουν το ¼ με ⅓ των συνολικών πωλήσεων βιβλίων, ανάλογα με την κατηγορία. Παράλληλα, δίπλα στους παραδοσιακούς εκδότες δημιουργήθηκε, ειδικά στον αγγλόφωνο κόσμο, ένα κύμα αυτοεκδόσεων, όπου οι συγγραφείς διέθεταν οι ίδιοι τα e-books τους στους αναγνώστες μέσω του Amazon, χωρίς πια αυτό να αποτελεί στίγμα.

Αρκετοί αναλυτές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα περί αργού μεν, βέβαιου δε, θανάτου του έντυπου βιβλίου. Όχι γιατί το κοινό σταμάτησε να διαβάζει. Τουναντίον. Οι αναγνώστες αυξάνονται, το ίδιο και τα βιβλία που εκδίδονται.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου >>

 

Comments are closed.