“Εγχειρίδιον εργαστηριακών ασκήσεων οδοντικής μορφολογίας”

0

egxeiridion-ergastiriakwn-askhsewn-odontikh-morfologiasΤίτλος: “Εγχειρίδιον εργαστηριακών ασκήσεων οδοντικής μορφολογίας”

Συγγραφέας: Αριστείδης Γαλιατσάτος

Είδος: Σύγγραμμα / Εγχειρίδιο

Έκδοση: Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Άδεια διανομής: Creative Commons BY-NC-ND (Αναφορά δημιουργού – Μη εμπορική χρήση – Όχι παράγωγα έργα)

ISBN 978-960-603-431-2

Σελίδες: 101 // Έτος έκδοσης: 2015

 

✔ Κατεβάστε το e-book επιλέγοντας μορφότυπο:

PDF ePub

 

✔ Περιγραφή:

Ένα μεγάλο μέρος της οδοντιατρικής επιστήμης ασχολείται με την αποκατάσταση ή αναπλήρωση των σκληρών οδοντικών ιστών που έχουν απολεσθεί από διάφορες αιτίες, κατά τέτοιο τρόπο που να αποδίδεται το φυσιολογικό σχήμα και μέγεθος στον οδοντικό φραγμό. Επομένως ή γνώση της φυσιολογικής μορφολογίας των δοντιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση στον ασχολούμενο με την οδοντιατρική αποκαταστατική διαδικασία (οδοντίατρο ή/και οδοντοτεχνίτη), ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα μορφολογικά και ανατομικά στοιχεία του κάθε δοντιού ξεχωριστά, αλλά και ως σύνολο, είναι εκείνα που παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην σωστή λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος, όσο και στην αισθητική του προσώπου.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο περιγράφονται λεπτομερώς όλα τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των φυσικών δοντιών. Η περιγραφή αναφέρεται σε κάθε δόντι ξεχωριστά παρουσιάζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, είτε της ομάδας του, είτε και όλου του φραγμού. Επιπλέον γίνεται και συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ των δοντιών της ίδιας ομάδας,, τονίζοντας τις διαφορές των δοντιών δεξιού και αριστερού ημιμορίου,τις διαφορές των δοντιών άνω και κάτω γνάθου και τις διαφορές μεταξύ νεογιλών και μόνιμων δοντιών.

Επίσης δίδονται στοιχεία ανατομίας της στοματικής κοιλότητας, όπως επίσης και στοιχεία σύγκλεισης των δοντιών, τα οποία κρίνονται απαραίτητα για τη σωστή και ευκολότερη εκμάθηση της μορφολογίας και λειτουργίας των δοντιών.

Το σύνολο της περιγραφής συνοδεύεται από πολλά σχήματα και εικόνες, δεδομένου ότι η οπτικοποίηση των μορφολογικών στοιχείων των δοντιών είναι ένας πολύ δόκιμος τρόπος εκμάθησής της μορφολογίας τους.

 

[ Πηγή: https://repository.kallipos.gr ]

 

Comments are closed.