«Το ebook είναι ένα ανόητο προϊόν»

0

Γράφει ο Μιχάλης Καλαμαράς (www.eanagnostis.gr)

Από τον τίτλο θα νόμιζε κανείς ότι πρόκειται για την κλασική τοποθέτηση ανώτατου στελέχους εκδοτικού οίκου, του είδους «τα ebooks δεν πουλάνε», «ο κόσμος θέλει το έντυπο», «η ψηφιακή μας μετάβαση έχει ολοκληρωθεί» (ναι, έχει ειπωθεί και το τελευταίο). Αλλά ο Arnaud Nourry, το διεθνές αφεντικό της Hachette, μιλώντας στο ινδικό ειδησεογραφικό website Scroll, κάνει τελικά ένα αυτοκριτικό σχόλιο για τη σχέση των εκδοτών με το ψηφιακό τους περιεχόμενο.

«Το ebook είναι ένα ανόητο προϊόν. Είναι ακριβώς το ίδιο με τα έντυπα βιβλία, με τη μόνη διαφορά ότι είναι ηλεκτρονικό. Δεν υπάρχει καμία δημιουργικότητα, κανένας εμπλουτισμός, καμία πραγματικά ψηφιακή εμπειρία. Εμείς οι εκδότες δεν έχουμε κάνει εξαιρετική δουλειά στην ενασχόλησή μας με τα ψηφιακά. Προσπαθήσαμε. Δοκιμάσαμε τα εμπλουτισμένα ebooks – δε δούλεψε. Δοκιμάσαμε με εφαρμογές, με websites με το περιεχόμενό μας – έχουμε μια δυο επιτυχίες ανάμεσα σε εκατό αποτυχίες. Μιλάω για όλο τον κλάδο. Δε τα έχουμε πάει πολύ καλά.

Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να επινοήσουμε πράγματα χρησιμοποιώντας το περιεχόμενο και την ψηφιακή μας περιουσία πέρα από τα ebooks αλλά έφτασα στο συμπέρασμα ότι δεν έχουμε αυτές τις ικανότητες και τα ταλέντα στις επιχειρήσεις μας γιατί οι εκδότες και οι επιμελητές είναι συνηθισμένοι να επιλέγουν ένα χειρόγραο και να σχεδιάζουν σε μια επίπεδη σελίδα. Δε γνωρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες του 3D και του ψηφιακού.»

Θα χρειαζόταν πάντως και μια αυτοκριτική για τις τιμές. Έχει δίκιο ότι το Amazon με την επιθετική τιμολογιακή πολιτική του στα ebooks κανιβάλιζε την αγορά, αλλά από την άλλη, όταν τελικά οι εκδότες επικράτησαν του Amazon για το ποιος ορίζει τη λιανική τιμή των ebooks, τις αύξησαν τόσο ώστε να τις εξισώνουν με το αντίστοιχα hardback και paperback.

[ Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη >> ]

 

✔ Σχετικά βιβλία:
✔ The Kindle e-book backup Ο καλλιτέχνης Jesse England δημιούργησε ένα χάρτινο βιβλίο φωτοτυπώντας τη συσκευή Kindle. Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία >>  
Ένας διαδραστικός χάρτης της Google με τα ποιήματα του Νίκου Καββαδία... Που βρίσκονται οι Εβρίδες, το Μαρακές, το Ραγκούν, η Μπατάβια, η Μπούρμα, ο ποταμός Γιάρα Γιάρα, τα στενά του Μακασάρ και τόσα άλλα εξωτικά τοπωνύμια που αναφέρονται στα υπέροχα, ταξιδιάρικα ποιήματα του Νίκου Καββαδία; Ένας πρωτότυπος χάρτης έχει συγκεντρώσει όλα τα σημεία στα οποία υπάρχουν αναφορές στα πο...
✔ Μοιραστείτε το:
  •  
  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

Comments are closed.